Brüsszel: a ’School is Cool’ projekt utolsó állomása

Május második hetében 11 diák utazott Belgiumba, a záró projekt-találkozóra. A mobilitás első napján az iskolában fogadtak bennünket. A hivatalos megnyitó után a diákok megtekintettek néhány tanórát (előzetesen választhattak, milyen órát szeretnének megnézni), majd francia nyelvleckén vehettek részt. Eközben a tanárok a mobilitás programját pontosították, valamint előkészítették a projekt lezárását. Ebéd után kisétáltunk a közeli parkba, ahol a diákok kincskereső játékon vettek részt, vegyes csoportokban kellett különböző feladatokat megoldaniuk.
Kedden a Mini Európa parkba látogattunk, ahol ismét különböző feladatokat kaptunk az Európai Unió országaival kapcsolatban, ezeket kellett megoldani, miközben végigjártuk a parkot. Természetesen ismét vegyes csoportokban dolgoztunk, a kérdések segítségével többet megtudtunk az Európai Unió tagállamainak kultúrájáról, történelméről, művészetéről.
Ezután metróval bementünk a központba, egy idegenvezető segítségével megnéztük a város legfontosabb nevezete
sségeit.
A harmadik napon Brugge-be látogattunk vonattal. Először csoportos városnézés keretében megnéztük a legfontosabb nevezetességeket. A diákok itt is különböző feladatokat oldottak meg vegyes csoportokban, miközben sok ismeretet szereztek ennek a gyönyörű városnak a történetéről. Délután megnéztük a csokimúzeumot, majd ellátogattunk a sült krumpli múzeumba, mindkét helyen meg is kóstolhattuk ezt a két tipikus belga ételt.
A mobilitás negyedik napján délelőtt a diákok az ideális iskoláról készítettek prezentációkat, amit aztán be is mutattak egymásnak és tanároknak. 5-6 fős csoportokban dolgoztak, minden országot 1-2 diák képviselt a csoportban. Sok ötletet, javaslatot hallottunk arról, hogyan lehetne a tanítás-tanulás körülményeit javítani, mi segítené még jobban a tanulás folyamatát, vagy hogy milyennek kell lennie az ideális tanárnak. A prezentációk után elindultunk a központba, megnéztük a Parlamentarium interaktív kiállítását. Ezután ellátogattunk az Európai Parlamentbe, meghallgattunk egy angol nyelvű előadást az Európai Unióról, az Európai Parlament felépítéséről és működéséről, majd megnéztük az üléstermet, ahol fotókat készíthettünk. Este az iskolában tartottuk a mobilitást (és az egész projektet) lezáró búcsúestet, mind a négy ország diákjai és tanárai együtt táncoltak és énekeltek.
Az utolsó napra a mobilitás és a projekt lezárása maradt. Az iskola igazgatója mondta a zárszót, majd kiosztották a tanúsítványokat és elbúcsúztunk egymástól.
Összegezve a közös munkát, elmondhatjuk, nagyon sok hasznos ismerettel lettünk gazdagabbak, sikerült olyan eszköztárat kialakítani, amely eszközök bármely iskolának a segítségére lehetnek a korai iskolaelhagyás megelőzésében. Az itt szerzett tapasztalatokat és a megkezdett munkát mindenképpen folytatni fogjuk tovább.
A záró találkozó résztvevői Bárány Boldizsár, Veszprémi Csongor, Kovács Marcell, Muikku Henrik, Tóth Sára, Bárkai Flóra Fáni, Puskás Szilvia,Vida Luca, Spinello Maya,Tóth Zsóka és Szabó Eszter voltak. A projektben résztvevő pedagógusok: Leirerné Katona Ágnes, Bíró Edit és Leirer Tibor.

Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420