Sikeres szereplés az országos német nyelvi versenyen

Gimnáziumunk két diákja, Gácsi Tünde Klaudia és Kis Orsolya (mindketten a 10. F osztály tanulói), sikeresen szerepelt a „Sprichst du Deutsch?” német nyelvi versenyen. A versenyt a Deutsche Telekom IT Solutions hirdette meg a középiskolák 10-12. osztályos tanulói számára a Debreceni Német Kulturális Fórum és a Debreceni Egyetem, Szegedi Tudományegyetem és Pécsi Tudományegyetem Germanisztikai Intézete közreműködésével, a „Deutsch.Karriere.Erfolg.” kampány támogatásával.

A jelentkező több száz diákot 4 csoportba osztották: a két tannyelvű és nemzetiségi iskolák diákjai külön kategóriában indultak, a normál tagozatos diákok pedig 3 csoportban versenyeztek.  A verseny 3 fordulóból állt: Az 1. fordulóban a diákoknak egy online feladatsort kellett kitölteniük, amely nyelvtani és szókincset mérő feladatokból állt. Innen minden csoportból a legjobb 25 versenyző jutott tovább. A 2. fordulóban egy 230-250 szavas fogalmazást kellett írniuk „Wie hat die Pandemie unser Leben verändert?” címmel. 

Minden csoportból a 10 legjobb versenyző jutott a döntőbe, a szegedi csoport döntőjét 2022. április 1-én rendezték az Agórában, a Wunderbar Fesztivál keretében, melynek célja a német nyelv és a német nyelvű országok kultúrájának népszerűsítése volt. A diákoknak egy 10 perces prezentációt kellett tartaniuk német nyelven a zsűri előtt egy szabadon választott témában, majd válaszolniuk kellett a zsűri tagjainak kérdéseire. Dia a motorozást választotta a prezentációja témájaként, a zsűri az értékelésében külön kiemelte, milyen sok szempontból körbejárta a témát, és hogy mennyire „átjött” az előadásából a lelkesedése és elhivatottsága a motorozás iránt. Orsit külön megdicsérte a zsűri, amiért egy nagyon fontos és nehéz témát választott: a diákok túlterheltségének okait kereste, miközben bemutatta a magyar iskolarendszert és megoldási javaslatokat is tett. A verseny során mindketten nagyon szépen és önállóan dolgoztak, a prezentáción pedig bátran és talpraesetten szerepeltek. A döntőben mindketten a 4-7. helyen végeztek.

Szeretnénk megköszönni a 10F-es csoport segítségét, akik azzal segítették Dia és Orsi felkészülését, hogy a döntő előtti németórán eljátszották a zsűri szerepét: miután meghallgatták a prezentációkat, számos kérdést tettek fel a versenyzőknek, így a döntőben már egyik kérdés sem érte őket váratlanul.