Becoming European Eco-citizens: első évünk beszámolója

Becoming European Eco-citizens (BEE) elnevezésű pályázatunkat 2020 szeptemberében nagy lelkesedéssel kezdtük el. Elsőként az öt partneriskola koordinátoraival találkoztunk online, ahol a vírushelyzet miatt teljesen digitálissá alakítottuk feladatait. A tanévben több megbeszélésünk is volt, ahol mindig az aktuális vírushelyzet alapján szerveztük munkánkat. Fontosnak tartottuk, hogy a résztvevő gyermekek találkozhassanak is egymással, így online találkozók formájában mindig két ország ismerkedett, játszott és tanult a környezetvédelem egy-egy területéről.

Minden iskolában alakult egy úgynevezett ECO-Club, ahol nyitottunk az iskola diákjai, tanárai, a szülők felé, illetve más fontos városi szervezetekkel is kapcsolatba léptünk. Számos érdekes programban vehettek rész a tanév során az érdeklődők: logóversenyt hirdettünk, majd kiválasztottuk a győztes BEE logót, ültettünk fákat, szerveztünk egy fotópályázatot, a Föld Napján figyelemfelhívó plakátokat helyeztünk ki minden résztvevő lakásának ablakában. Az újrahasznosítás is fontos szerepet kapott a programunkban. A tanulók hulladékokból készítettek csodákat, a 7.F osztály pedig együttműködve közösen is dolgozott.

Az első év zárásaként egy közös programot szerveztünk, itt értékeltük a tanultakat és terveztük a következő tanévet. A csongrádi halászházakhoz sétáltunk le, közben szemetet gyűjtöttünk. Itt a gyerekek a kertet rendezték, virágokat ültettek, majd textilzsákot készítettek maguknak. Játszottunk, beszélgettünk, jó volt együtt… Köszönjük a Csongrádi Művelődési Központ segítségét.

Hosszú és eseménydús évet tudhatunk magunk mögött. Reméljük a következő tanévben már a mobilitásokat is el tudjuk indítani és külföldi barátainkkal tovább tudunk dolgozni pályázatunkon. Köszönettel tartozunk mindenkinek, aki a pályázatunk mellé állt: a segítő kollégáknak, támogató szülőknek és természetesen a BEE csapat tanulóinak. Íme néhány kép a tanévben végzett munkáinkról: