Pro schola díjas végzős diákjaink

A Batsányi János Alapítvány kuratóriuma a 2019/2020-as tanévben Pro Schola Díjban részesíti az alábbi végzős tanulókat.

Humán kategóriában Palásti Áron Hunor 12.F osztályos tanulót.

Szaktanárai szerint Áron annyira sokoldalú személyiség, hogy nehéz összegezni tevékenységét. Sok helyre hívják szerepelni, mert próza-és versmondóként is megállja a helyét. Kicsi kora óta tagja az iskolai irodalmi színpadnak, sőt a városi társulatban is játszott egy ideig. Az irodalmi színpad nagy sikere volt a Kocsonya Mihály házassága, melyben főszerepet alakított, több helyen is előadták ezt a színművet. A tavalyi tanévzáró ünnepségen az egész iskola előtt bizonyította tehetségét Mrozek művének fontos szereplőjeként. Most is fellépett néhány darabban a Csűr-Broadway Társulat oszlopos tagjaként. Zenei tehetségét villantotta fel az iskolai megemlékezésen (okt.23.), majd városi ünnepségen. A városi Ki mit tud zenei kategóriájának nyertese volt korosztályában. A rajzhoz kötődő iskolai tevékenysége volt, hogy a Szent Imre Gimnázium iskolajelvényét újra rajzolta, ami így gyönyörűen megújult.

Pro Schola Díjat kap reál kategóriában Kiss Gergő 12.F osztályos tanuló.

Gergő több tudományterületen is kiemelkedő eredményekkel rendelkezik. Az elmúlt években rendszeresen részt vett robotprogramozó országos csapatversenyeken, a First Lego League regionális és közép-európai elődöntőjében, Bolyai természettudományos, matematikai csapatversenyeken. 2016-ban a First Lego Liague versenyen regionális 1. helyezett, majd a közép-európai elődöntőben 8. helyezett lett. 2016-ban a Bolyai természettudományos csapatversenyen megyei 4. helyezést, 2017-ben a Bolyai matematikai csapatversenyen pedig 5. helyezést ért el csapatával. Legfontosabb egyéni eredményei: A 2016. évi  Fizika mindenkié 2.0 című legszakszerűbb  kísérlet díjat elnyert országos rendezvényen tanulókísérleti foglalkozás keretében aktívan részt vett, s ezáltal hozzájárult a rendezvény sikerességéhez és a  díj elnyeréséhez, amellyel iskolája hírnevét öregbítette. A 2019/20. tanévben a Természet Világa című folyóirat által kiírt diákcikkíró  pályázaton Önálló kutatások kategóriában pályázott „A 130 évvel ezelőtt született Paál Árpád  növényfiziológus nyomában,  azaz a növények disszimilációjának vizsgálata szenzoros méréssel” című tudományos írásával, amelyet a folyóirat munkatársai dicsérettel értékeltek. Gergő a gimnáziumban töltött nyolc éve alatt példamutató tanulmányi eredményt ért el, emellett sportol is, 2015-ben a Vízilabda vidékbajnokságon csapatával 2. helyezett, 2017-ben pedig a Kézilabda diákolimpián megyei 3. helyezett lett.

Pro Schola Díjat kap reál kategóriában Ferenczi Lajos Szabolcs 12.A osztályos tanuló.

Lajos rendkívüli módon érdeklődik a természettudományok iránt. Már 9. osztályos korában kiemelkedő szorgalma, kitartása mintául szolgált csoporttársainak. Ennek köszönhetően a Szegedi Tudományegyetem és az Eötvös Lóránd Fizikai Társulat kísérletes versenyét, a „Játsszunk fizikát!” versenyt 2017-ben két osztálytársával egy csapatot alkotva megnyerték. A következő 2 tanévben ezen a versenyen egyedül indult és mindkétszer I. helyezést ért el.

10. osztályos tanulóként a KÖMAL országos fizika feladatmegoldó versenyén országos 27 helyezést ért el. Ugyanebben a tanévben a Kaposvár-Somogy Megyei Tehetségsegítő Tanács és a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium Vermes Miklós Kossuth-díjas fizikatanár emlékére kísérletezős versenyt hirdetett meg. Ezen a versenyen egy rövid kísérleti előadással lehetett indulni. Lajos megyei II. helyezést ért el. 2020-ban ennek a versenynek az országos döntőjében Góg Márk diáktársával együtt szintén II. helyezést értek el. A tavalyi tanévben az ELTE szervezésében nyári természettudományos táborban vett részt, amelyhez egy projektmunkát készített. Ebben a tanévben ezt a munkáját folytatta, kiegészítette, s a Természet Világa című folyóiratban pályázatot adott be „Baktériumok a hétköznapokban” címmel. A zsűri ezt a munkát dicsérettel értékelte.

Lajos kimagasló tanulmányi munkája mellett 2 éven keresztül a DÖK munkáját is segítette, valamint a csongrádi színjátszó köröknek is aktív tagja, több kiváló előadásban is szerepelt.

A Batsányi János Alapítvány kuratóriuma a 2019/2020-as tanévben Pro Schola Díjban részesíti művészeti kategóriában Stéhlik Bence 12.B osztályos tanulót.

Bence hosszú évek óta tanul zongorázni. A Grotta Művészeti Iskolában képezte magát korábban és több versenyen is kimagasló eredményt ért el az iskola színeiben. Néhány évvel ezelőtt saját dalok írásába kezdett, mellyel a gimnáziumi ünnepi rendezvényeken is többször fellépett pl. Zene napja, KI-MIT-Tud, karácsonyi, diáknapi és szalagavatós ünnepségek.

 A Batsányi János Alapítvány kuratóriuma a 2019/2020-as tanévben Pro Schola Díjban részesíti sport kategóriában Kovács Fruzsina Dóra 12.F osztályos tanulót.

Fruzsina 12 éve triatlonozik. 2019-ben a Tulcea ETU Triathlon Junior European Cup versenyen Junior Women kategóriában a legjobb futóidővel a 2. helyet szerezte meg. Képviselte országunkat az ifjúsági Európa Bajnokságon Kitzbühelben az ifjúsági nemzeti válogatott tagjaként. A Pécsi Triatlon Váltó OB-t az elit (felnőtt) női csapattal megnyerték. A bajai Országos Bajnokságon korosztályos 2., elit(felnőtt) 6, csapatban 1 helyezést ért el.  A 2019-es évet az ifjúsági duatlon ranglistán 2., a triatlon ranglistán 3. helyen zárta. Tanulmányaiban is példamutató, minden év végét kitűnő eredménnyel zárta. Jellemének sokszínűségét zenei tehetsége egészíti ki, hiszen évekig zongorázott.

 

A Batsányi János Alapítvány kuratóriuma a 2019/2020-as tanévben a Pro Schola Díjat közösségi kategóriában megosztva adja ki 3 tanulónak:

Pro Schola Díjat kap közösségi kategóriában Barta Zsófia 12.A osztályos tanuló.

Zsófi már a gimnázium diákönkormányzatában kiemelkedő munkát végzett 10. osztályos tanulóként, amikor felkérésre elvállalta két évre a diákpolgármesteri posztot. Számos remek programot valósított meg ebben az időszakban: többször programot szervezett a helyi idősek otthonában, kidolgozta és már hagyománnyá teremtette a városi KI-MIT-Tud rendezvényét, számos városi rendezvényen segített csapatot szervezni szervezőként, és képviselte városunkat és iskolánkat az ünnepi rendezvényeken, koszorúzásokon. Emellett a gimnázium diákönkormányzatának is aktív tagja.

Pro Schola Díjat kap közösségi kategóriában Faragó Tibor 12.B osztályos tanuló.

Tibor három éve látja el a gimnázium diákönkormányzatának elnöki posztját, képviseli iskolánkat városi, és megyei szinten is. Számos rendezvényünk konferálásáért felelős. Diáknapjainkon fontos szerepet tölt be szervezői munkájával is, de közösségépítő szerepét is ki kell emelni. Számos program megvalósításában játszott szerepet: Aludj máskor vetélkedők, adventi kézműves foglalkozások, diáknapok, télapó ünnepségek, diákparlamenti ülések. Közösségépítő munkáját az osztály életében is következetesen végzi, osztálytársai számíthattak humorára, segítőkészségére egyaránt.

Pro Schola Díjat kap közösségi kategóriában Szlovák Réka 12.A osztályos tanuló.

Réka iskolánk diákönkormányzatának alelnöke. Sok program és rendezvény nem jött volna létre a segítsége nélkül. A helyi DÖK munkája mellett a tavalyi év során a városi DÖK életében is fontos szerepet töltött be: programot szervezett a helyi idősek otthonában, a városi KI-MIT-Tud rendezvényében szervező munkát és műsorvezetői szerepet vállalt a tavalyi évben, képviselte városunkat és iskolánkat az ünnepi rendezvényeken, koszorúzásokon, diákparlamenten. Az adventi kézműves foglalkozások leglelkesebb tagja volt. Az Aludj Máskor vetélkedők előkészítő munkájában hatalmas feladatot vállalt minden évben. Az idei évben a helyi állatotthon lakóinak megsegítéséért indított városi gyűjtést, ahol ismét megmutatta kiváló szervezői képességét.

  

Farkas György-díj

A Batsányi János Alapítvány kuratóriuma a 2019/2020-as tanévben Farkas György-díjban részesíti Jaksa Tímea 12.A osztályos tanulót.

Tímea részt vett az iskolánkban működő „Biofizika” szakkörön, a Természettudományos Önképző Körben, valamint aktívan segíti a Környezet- és Természetvédők Csongrád Város Egyesületének munkáját. Legkiemelkedőbb eredménye, hogy a 2019/20. tanévben a  Természet Világa című folyóirat által kiírt diákcikkíró  pályázatra sikeresen pályázott, ahol „Seregélyes Tibor élete és munkássága, avagy Magyarország növénytársulásai” című munkájával a „Természettudományos múltunk felkutatása és a kultúra egysége” elnevezésű kategóriában külön díjas lett. Környezetvédelmi témájú cikkét a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat, a Magyar Tudományos Akadémia és a Természet Világa folyóirat munkatársai értékelték, amely hamarosan megjelenik a Természet Világa folyóiratban, s ezáltal iskolánk hírnevét növeli és öregbíti. A tanuló a gimnáziumban töltött négy éve alatt tanulmányi eredményeivel, kitartó szorgalmával példát mutatott iskolatársainak.