Pályaorientációs üzemlátogatás

A tanulók  könnyebben tudják továbbtanulásukhoz, jövőképükhöz kapcsolni azokat a közvetlen információkat, amelyeket működő üzemi körülményeket között saját maguk látnak, tapasztalnak.
A diákokat megkérdezve,  kevesen gondolják úgy, hogy pár év múlva, a felsőfokú végzettséget megszerezve Csongrád környékén is találnak szaktudásuknak megfelelő munkát. Ezért határoztunk úgy, hogy november elején a gépészeti profilú, szerszám és alkatrészgyártással foglalkozó Tét Szerszám Kft. csongrádi üzemébe látogatunk a 11. évfolyamos matematika-fizika tagozatos és kilencedikes, műszaki terület iránt érdeklődő tanulókkal.
Takács Tibor ügyvezető úrral bejárva a telephelyet, a diákok a megrendeléstől a termék előállításáig kaptunk képet a kisüzem tevékenységéről. Láthattuk a kétkezi munkástól kezdve a gépészmérnök, mechatronikai mérnök, vagy éppen a programozó szaktudását igénylő munkafolyamatokat és a gyártáshoz szükséges gépparkot.
Az itt dolgozók elmondták, hogy kis cégek is képesek piaci rést betölteni, megtalálni egyedi, kis gyártási kapacitást, ugyanakkor innovációt igénylő gazdasági lehetőségeket. Nem tömeggyártást, hanem egyedi, 1-2 darabos megrendeléseket teljesítenek. Ez azt jelenti, hogy a megrendelések alapján minden egyes darabhoz külön programot kell írni, nagy bonyolultságú gyártást kell megszervezni.

A látogatás létrejöttében Siposné Magony Mária a Csongrád Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság programkoordinátora és Takácsné Fekete Piroska a Tét. Szerszám Kft. munkatársa volt segítségünkre.