HEY – Egészséges Európai Fiatalság

Az idei tanév sem maradhatott el külföldi vendégek nélkül. Négy ország fiataljai, és az őket kísérő pedagógusok a Healthy European Youth /Egészséges Európai Fiatalság/ elnevezésű Erasmus+ projekt keretein belül látogattak iskolánkba. A dán, török, olasz és spanyol gyerekek az egész hét folyamán az egészséges élet fontosságát szem előtt tartó változatos tevékenységekben vehettek részt. A programok során végig szép számban képviseltették magukat iskolánk diákjai is. Bár a projekt fő célja, az egészséges életmódra való nevelés, végig fontosnak tartottuk Kiss Attila intézményvezető úrral, hogy iskolánk diákjaink lehetősége nyíljon az angol nyelv gyakorlására.

A mobilitás első napja során az öt ország diákjai az iskoláik bemutatása után megismertették egymást a hazájukban népszerű egészséges, és egészségtelen nassolni valókkal. Majd kora délután, városunk polgármestere Bedő Tamás és alpolgármestere Cseri Gábor köszöntötték külföldi vendégeinket. Ezt követően két rendkívül magas színvonalú kísérletet végezhettek el a diákok Törökné Török Ildikó és Kruppa Eszter tanárnők felügyeletével, melyeknek során többek közt megtudhatták, hogy milyen káros hatásai vannak az emberi testre bizonyos népszerű üdítőitaloknak.

A második nap igen eseménydúsan telt. Három csoportban dolgoztak egyszerre és egymást felváltva a fiatalok. Közösen készítették el az aznapi egészséges ebédet, kenyeret is sütöttek, valamint az elsősegélynyújtás alapjait is elsajátíthatták a diákok. A délutáni programról Huszák Béla testnevelő kollégánk gondoskodott, aki játékos feladatokkal bírta mozgásra a tanulókat és az őket kísérő tanárokat a helyi uszodában. Nem lehetett volna jobb zárása a napnak, mint a Tyukász Zsuzsanna kolléganőnk által megszervezett International Evening, melynek során Forgó Edit művészeti vezető  Alföld Néptáncegyüttesének bemutatója után lehetőség nyílt megkóstolni, mind az öt ország közkedvelt nassolni valóit.

Szerdán a természetjárásé volt a fő szerep. Ezen a napon játszva tanultak a gyerekek. Az Ópusztaszeri labirintusból az egészséges élettel, és a sportokkal kapcsolatos kérdésekre jól válaszolva könnyedén kijuthattak a diákok. Számtalan logikai feladvány megoldása, és ügyességi játékok is vártak a tanulókra.

Csütörtökön az Európai Diáksport napján csupa sportos programon vehettek részt a fiatalokra. A délelőtti testmozgás után, a török partnerünk tartott foglalkozást a gyerekeknek, és egy kis szusszanás után újra a mozgásé volt a fő szerep. Ezen a napon a diákok nemzetenként összeállítottak egy-egy olyan menüsort, melyet szívesen fogyasztanának az iskolában. Mi tanárok sem tétlenkedtünk, megbeszéltük az elkövetkezendő mobilitások előtti és alatti feladatainkat.

Péntek reggel elültettük a HEY fát, mely szimbolikusan az öt ország diákjai és tanári közt kialakult baráti kapcsolatok összefonódását jelenti. Nyilakat helyeztünk el iskolánk aulájában, melyeken a vendég országok városainak nevei olvashatóak. A jelenléti ívek aláírását követően ünnepi körülmények közt került sor az igazolások átadására.

Rendkívül mozgalmas héten vagyunk túl, és a már megérkezett visszajelzésekből azt is megtudhattuk, hogy a vendégeink nagyon jól érezték magukat.

A munka nem ért véget, már megkezdtük a felkészülést a törökországi utunkra, továbbra is szem előtt tartva az egészséges élet fontosságát.

Tari Tamás projektkoordinátor