BJG Basketball – kezdődik a Play off!

Májusban lejátszották a BJG Basketball kosárlabda bajnokság második fordulóját, mellyel eldőlt, hogy mely csapatok jutnak be kiemeltként a rájátszásba. A bajnokságban 6 csapat vett részt és az úgynevezett Wild Card rendszerben kerül lebonyolításra a rájátszás. A végső helyezések alapján az első 2 csapat kiemeltként egyből bejut a rájátszás elődöntőjébe. A 3. helyen kiemelt csapat a hatodikkal játszik, a negyedik pedig az ötödikkel. A Wild Card kör május utolsó hetében lesz megtartva, később pedig az elődöntők és a döntő.

A rájátszás lebonyolítása:

Döntő kör

Elődöntő kör

Wild Card kör

1. helyért:
“A”
győztese vs. “B” győztese

“A” Mérkőzés:
1. helyezett vs. leggyengébben rangsorolt továbbjutó

3. helyezett vs. 6. helyezett
3. helyért:
“A” vesztese vs. “B” vesztese

“B” Mérkőzés:
2. helyezett vs. legerősebben rangsorolt továbbjutó

4. helyezett vs. 5. helyezett

5. helyért:
Wild Card kör vesztesei
 

 

Az alapszakasz mérkőzéseinek összefoglalói:

16. 10FB – 10FA 24-13 (13-6)

Izgalmas mérkőzésnek indult a 10F osztályosok rangadója, ám szoros kezdés után gyorsan elhúzott a 10FB csapata.  A 10FA csapatjátéka eléggé szétesett az utolsó mérkőzéseken, egyéni megoldásokkal szerezték pontjaikat, de az összjátékban gyengén szerepeltek. A 10FB húzóembere ezúttal is Fűri Gergő volt, aki 14 pontig jutott és megállíthatatlan volt. Ehhez hozzáadódott még két hatalmas meglepetés tripla Gulyás Gergőtől, amellyel lezárták a mérkőzést már a második félidő kezdetén.

17. Hanyatt SE – 9F 25-15 (14-5)

Érdekes mérkőzésnek indult a két csapat párharca. A 9F-be visszatért Kozma Levente sérüléséből, akinek „comeback”-jétől várhatta a 9F, hogy megtörik a vereség sorozat. Minden adott volt, a Hanyatt SE amerikai légiósuk, Thomas McConnell nélkül állt ki, továbbá több hiányzójuk is volt, így mindössze hárman jöttek el a mérkőzésre. Kovács Richárd azonban ott volt és ezúttal nem „hagyta” testnevelés órán a dobásait, olyan Lamarcus Aldridge módban  szórta a pontokat (főként a közép távoli dobásokból volt eredményes, 12 pontig jutott), a 9F pedig nem talált rá védekezési sémát. A 9F végig szenvedett dobásaival és emellé sok eladott labdájuk is volt, melyekből Veszprémi Csongor meglépett és fontos ziccereket szerzett a végjátékban, ezáltal bebiztosította csapata győzelmét.

18. 11B – 11F 17-29 (6-15)

A 11B és 11F rangadóját sokan úgy is emlegették, hogy az „előrehozott döntő”. A 11F ebben az intenzitásban is kezdte a mérkőzést, Kátai Máté playoff módba váltott és amolyan „Kawhi Leonard szerű” hatékonysággal szórta a pontokat. A 11B eléggé szenvedett a dobásokkal, nem igazán jöttek be sem a távoli, sem a közeli próbálkozások. Pauli Alex viszont nagy küzdéssel tartotta csapatában a lelket. Alex játéka azonban kevés volt és a 11F könnyedén meg tudta nyerni a találkozót.

19. 9F – 10FB 15-23 (10-8)

A 10FB csapata 2 alapembere nélkül tudott csak kiállni, így a 9F reményteljesen futott neki a mérkőzésnek, hogy megszerzik első győzelmüket. Sokáig úgy nézett ki, hogy a jobban is felkészültek, mindenki hozzátett egy kicsit és jó csapatjátékkal vezettek az első félidőben. A második félidő azonban kicsit másképp alakult. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, azonban Fűri Gergő 3 pontos dobásával elhúzott a 10FB, ekkor még úgy tűnt van esély a 9F számára, akik nem is adták fel. Csernák Tamás azonban 3 perccel a vége előtt, egy ritkán látott technikával hatalmas triplát szórt, így az „örökranglistán” máris beérte Shaquille O’Neal-t a dobott hárompontosok szempontjából
. A 10FB-ben Bartók Márk volt a beugró, aki farmer nadrágban és utcai ruhában játszott ugyan (mondjuk ilyet Jordan Kilganon is csinált már), de hatalmasat játszott. Pontot ugyan nem szerzett, de nagy lepattanókat húzott le a mérkőzés végjátékában, ezzel pedig kulcsszerepe volt csapata győzelmében.

20. 10FA – 11B  19-34 (16-14)
A 10FA és a 11B mérkőzése mindig komoly izgalmakat tartogat. Mindkét csapat nélkülözte alapembereit, de a 11B kevesebb hiányzóval erősebb keretet tudott kiállítani a mérkőzésre. A feldobás után a csapatok kiegyenlített találkozót vívtak, 2 pont ide, 2 pont oda, folyamatosan váltogatták egymást a pontszerzésben. A 10FA meglepetés embere Palásti Patrik volt, aki nagyon nagy teljesítményt tett le az asztalra. Patrik 3 hárompontost is elsüllyesztett az első félidőben, támadásban és védekezésben is megállíthatatlan volt, segítségével az első játékrészben vezetett is a 10FA. „Bárcsak ne lett volna a második félidő”, kívánhatták volna, ugyanis ekkor összesen 3 pontot szereztek, a 11B azonban elsősorban Faragó Tibor (16 pont) vezérletével feltámadt és végig dobálták a pontokat. A meccs végjátéka már közel sem volt olyan szoros és izgalmas, mint az első félidő, simán nyert a 11B.

21. 11F – Hanyatt SE 37-13 (21-6)

Nem hozott sok izgalmat a mérkőzés. A 11F végig magabiztosan játszva növelte előnyét, a Hanyatt SE pedig minimális ellenállást sem tanúsított. Kovács Bálint megint húzott egy hatalmasat és ezúttal ő volt csapata legjobbja 14 szerzett ponttal. A Hanyatt SE-ben Mrlják Máté próbálkozott, ám csapattársai úgy el voltak veszve, mint mostanában a Toronto Raptors kispadja. A meccs végén azonban egy fontos tanulságot sikerült levonni: Közvetlenül a mérkőzések előtt nem éri meg „nagy gyros tálakat” fogyasztani…

22. 11B – 9F 31-19 (17-11)
A 9F-nek a mérkőzés kezdete előtt még matematikai esélye volt arra, hogy ne az utolsóként kezdjék a rájátszást, ugyanis 0-7-es mérleggel álltak. Ezért küzdöttek és azért, hogy meglegyen a csapat első győzelme az idei versenykiírásban. Balszerencséjükre pont a liga 2. helyezettjével, a 11B-vel játszottak. A 11B jól kezdte a mérkőzést, a kezdeti lökést Justin Alex ziccerei adták a csapatnak (6-0). A gyenge kezdés után Kupeczki Kornél vitte a csapatát és fontos közeli dobásokat értékesített, végül 8 pontjával csapata legjobbja is volt. A 9F felzárkózását a 11B egy stratégia váltással viszonozta, a kinti dobások helyett inkább bevitték védőiket a „festékbe„, ahonnan könnyed 2 pontosokat szereztek. Legjobb dobóik Faragó Tibor és Szilaj-Varga Áron voltak, utóbbi kisebb térdsérülést szenvedett a mérkőzésen, első ránézésre nem tűnt komolynak, de még várjuk a holnapi MRI vizsgálat eredményeit a csapat orvosaitól. Reméljük mielőbb felépül.

23. 11F – 10FA 39-16 (19-10)

A tavalyi döntő idei első visszavágója nem sikerült túl jól a 10FA-nak, azonban a mai napon úgy készültek, hogy visszavágnak a 11F-nek. Fel voltak pörögve a találkozóra, azonban bármit is csináltak védekezésben, Tyukász Mátét nem sikerült megállítaniuk. Máté 18 pontig jutott a mérkőzésen és palánk alatti játékával, valamint Kátai Mátéval megjátszott pick n’ roll-jaival abszolút dominálta a pályát. A 10FA csapatában Vig Dani próbálkozott csapatát meccsben tartani, de nem igazán sikerült. Érdekesség, hogy az első fordulóban is 39 pontot dobott a 11F a 10FA-nak, utóbbi csapatnak nem árt összeszedni a védekezését, ugyanis kétszer is majdnem 40 pontot kaptak a 11F-től.

24. Hanyatt SE – 10FB 19-31 (14-7)


Fontos mérkőzés volt mindkét csapat számára, ugyanis ha a Hanyatt SE megnyerte volna a találkozót, akkor megelőzte volna a 10FB csapatát. Pechjükre sajnos 6 játékosukból 3 is lesérült a mérkőzés előtt, ketten valószínűleg az egész szezonra kidőltek. A 10FB így esélyesként várta a találkozót és annak megfelelően is játszott. Az első félidőben Pálinkó Péter és Gulyás Gergő vitték a szekeret (9 és 8 pont). A Hanyatt SE-ben Kovács Ricsi szórta a pontokat, de kicsit gyengébb dobószázalékkal. A társaktól kevés segítség jött (Gémes Csanád és Kovács Máté összesen 4 pont), ráadásul a 2. félidőre Fűri Gergő is feltámadt, így könnyedén hozta a meccset a 10FB. Győzelmükkel feljöttek a harmadik helyre, de még akár a 2. helyet is megszerezhetik.

25. 9F – 11F 22-27 (14-14)


A 9F és a 11F mérkőzése is arról árulkodott, hogy nincs lehetetlen a BJG Basketball bajnokságban. A 9F győzelem nélkül, az utolsó helyről, 8 vereséggel várta a találkozót, a 11F pedig 7 győzelemmel, 1. helyezettként. Az első és az utolsó mérkőzése sokszor érdekes küzdelmeket hoz és ez így volt nálunk is. A mérkőzés kezdetén felszabadult játékkal a 9F szerezte az első pontokat Kiss Máté és Kozma Levente segítségével. A 11F a félidő hajrájában tudott csak egyenlíteni, főként Tyukász Máté segítségével. A második félidőben egy ideig úgy tűnt, hogy érik a meglepetés, a 9F vezetett is egy ideig, azonban Kátai Máté egy igazi MVP-hez hűen a nehéz helyzetben elkezdte felhozni csapatát és vezérletével át is vették a vezetést. Szabó Zámor nem hagyta, hogy elhúzzon a 11F, 12 szerzett pontjával csapata legjobbja volt ezúttal is. A végjáték sok izgalmat hozott, 3 perc játékidő volt még hátra, amikor is 3 pont különbség volt a 11F javára. A 9F ilyenkor 4 alkalommal is támadhatott az egyenlítésért, ám dobásaik nem sikerültek, így ellenfelük tudott még egy mezőnykísérletet szerezni és kialakult a végeredmény. A 11F így bebiztosította a továbbjutást az első körből, ugyanis a 2. helytől rosszabb már nem lehet.

26. 10FB – 11B 14-25 (5-17)

Komoly mérkőzésre számíthattak a kis tornaterembe kilátogató szurkolók, ugyanis a két osztály első mérkőzésre elég pikánsra sikeredett, sok feszültség, sok szabálytalanság és szoros végjáték jellemezte első ütközetüket. Az első percekben egyből egy szerencsétlenség sújtotta a 11B csapatát, egyik legjobb játékosuk, Szilaj-Varga Áron bokasérülést szenvedett, így nem tudta folytatni a játékot. Áron hiányát csapatmunkával pótolták és a pontszerzésből szinte mindenki kivette a részét. A 10FB-nek nem igazán mentek a dobások, Gulyás Gergő próbált lendületet vinni játékukba, azonban sem közelről, sem pedig távolról nem tudták értékesíteni lehetőségeiket, így félidőben a 11B nagy előnyt szerzett (17-5). A második félidőben pedig 1-2 hármassal lezárta a találkozót a 11B, legjobbjuk ezúttal Faragó Tibor (9 pont) volt.

27. 10FA – Hanyatt SE 30-18 (4-18)

A 4.-5. helyért küzdő csapatok mérkőzését a 10FA csapata kezdte jobban. Új taktikát választottak, amely maximálisan működött a Hanyatt SE csapata ellen. A stratégia úgy nézett ki, hogy legmagasabb játékosukat (Fagyal Gergő), ezúttal nem a periméteren, hanem a festékben játszatják, ahol pedig megtömik labdával és magassági fölényét kihasználva reménykednek benne, hogy sok pontot szerez. Mivel az ellenfél csapatában Kovács Máté ezúttal hiányzott, így nem igazán tudott a Hanyatt SE olyan védőt „Fagyi” mellé állítani, aki felvette volna vele a versenyt. Az első és a második félidőben is abszolút ledominálta a festéket és végül 18 pontig jutott. A Hanyatt SE Mrlják Máté vezérletével próbálkozott ugyan, de nem igazán találtak választ erre a center játékra. A mérkőzés végjátéka inkább baráti laza kosarazás volt, sok nevetés, laza streetball play-ek és kellemes hangulat jellemezte az utolsó perceket. A 10FA megtörte 3 meccses vereség sorozatát és ezáltal esélyük nyílt a 4. hely megszerzésére.

28. 10FB – 11F 28-34 (6-18)


A találkozónak sok tétje nem volt, mindössze annyi, hogy ha a 11F kikapna 77, vagy attól több ponttal, akkor lecsúsznának a második helyre. Erre kevés reális esély volt, de a sportban ugye bármi megtörténhet. A 11F könnyedén, felszabadult játékkal kezdett, könnyű kosarakat szereztek szokásos sok passzos, palánk alá befutós játékukból. Az első félidőben legjobb játékosuk Kiss Gergő volt (10 pont), aki ziccerekből és középtávoli dobásokból volt eredményes. A 10FB nem találta igazán a dobóformát az első félidőben, Gulyás Gergő tudott pontokat feltenni az eredményjelzőre, de körülbelül ennyi is volt. A 11F 12 pontos előnyt szerzett és ekkor ért véget a félidő. A pár kilátogató néző diák gondolhatta, hogy unalmas mérkőzés lesz innentől, de a 10FB tett róla, hogy ne így legyen. Hatalmas küzdéssel a 2. félidőben elkezdtek felzárkózni. Pálinkó Péter labdaszerzésből szórt ziccerei és Fűri Gergő triplái felhozták a csapatot mindössze 2 pontra. Ekkor Kátai Máté és Tyukász Máté eldöntötték a találkozót, leforgásból könnyű 2 pontos dobást értékesítettek és megszerezték zsinórban a 9. győzelmüket, ez a bajnokság történelmének legnagyobb „win streak„-je eddig.

29. 9F – 10FA 21-9 (9-3)

Megtört a jég! A 10FA sérülés miatt elveszítette all-star irányítóját, Vig Dánielt, betegség és egyéb problémák miatt pedig még 3 hiányzójuk Dánielen kívül, így a 9F lehetőséget láthatott, hogy megszerezze első győzelmét. Nekik sem alakult jól a kezdés, ugyanis legponterősebb játékosuk, Szabó Zámor nem tudta vállalni a játékot. Ennek ellenére a csapat igazán feltüzelve kezdte a találkozót, Kiss Máté pontjaival kezükbe vették a vezetést. A 10FA szinte csak Fagyal Gergő játékára támaszkodhatott, aki egyetlen pontszerzője volt csapatának (9 pont). „Fagyi” azonban kevés volt, a 9F a félidőben már 6 ponttal vezetett, a második játékrészben pedig eljött Kozma Levente comeback-je! Levi balesete óta először tündökölt régi fényében és 14 pontot szórt a 10FA csapatának, játéka a pálya minden szegletében meghatározó volt, védekezésben és támadásban is. A 10FA vereségével eldőlt, hogy már biztosan nem tudják megszerezni a 4. helyet.

30. 11B – Hanyatt SE 19-14 (11-5)

Jó kezdést produkált a 11B csapata, akik Lekrinszki János és Faragó Tibor tripláinak köszönhetően 6 ponttal vezettek a találkozó félidejében. A Hanyatt SE azonban nem adta fel és kihasználva ellenfele fáradtságát (A 11B ekkor második mérkőzését játszotta egymás után) elkezdett felzárkózni. Érdekes volt, hogy feltámadásuk vezére a hatalmasat küzdő Gémes Csanád volt, aki nem adta fel és dinamikus ziccereivel felhozta csapatát 2 pontra. A végjátékban azonban erre Faragó Tibi még berámolt egy hárompontost és a Hanyatt SE törekvését is megtörte, a 11B pedig második helyen zárta az alapszakaszt.

A bajnokság alapszakasza ezennel le is zárult. A végeredmény a következő táblázatban látható:

Standings W-L pts. for pts. against Pts. Diff.
1. 11F 9-1 307 176 131
2. 11B 8-2 249 201 48
3. 10FB 5-5 201 184 17
4. 10FA 4-6 173 243 -70
5. Hanyatt SE 3-7 172 231 -59
6. 9F 1-9 170 237 -67

Ezek alapján a rájátszás lebonyolítása a következő:

Döntő kör

Elődöntő kör

Wild Card kör

1. helyért:
“A”
győztese vs. “B” győztese

“A” Mérkőzés:
1. 11F vs. leggyengébben rangsorolt továbbjutó

3. 10FB vs. 6. 9F
3. helyért:
“A” vesztese vs. “B” vesztese

“B” Mérkőzés:
2. 11B vs. legerősebben rangsorolt továbbjutó

4. 10FA vs. 5. Hanyatt SE

5. helyért:
Wild Card kör vesztesei
 

 

Az alapszakasz legjobb pontszerzői:

  1. Kátai Máté (11F) – 138 pont (13,8 pontos átlag)
  2. Fűri Gergő (10FB) – 104 pont (10,4 pontos átlag)
  3. Kovács Bálint (11F) – 80 pont (8 pontos átlag)
  4. Szabó Zámor (9F) – 79 pont (7,9 pontos átlag)
  5. Faragó Tibor (11B) – 78 pont (7,8 pontos átlag)

A Wild Card kör mérkőzéseit május 27-én, hétfőn játszák, 13:55-ös kezdéssel, iskolánk kis tornatermében. Minden szurkolót szeretettel várunk a mérkőzésekre.

A bajnokság helyezései, pontdobó táblázatai és egyéb statisztikái megtalálhatók az alábbi linken:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/17uohUsnbvEgJdN4xd6VnGj-hc5ky-ITHTUNLVQ41epA/edit?usp=sharing