Országos Robotprogramozó Csapatverseny

Iskolánkat Kozma Péter, Pigniczki Péter, Suti Simon (5.f) Puskás Szilvia (6.f), Somogyi Árpád és Varga Bence (8.f) osztályos tanulók képviselték a Kecskeméti Bányai Júlia Gimnáziumban az általános iskolások X. Robotprogramozó Országos Csapatversenyén. 

A szervezők a verseny mottójául Steve Jobs (Apple) szavait választották: „Azt gondolom, hogy …. mindenkinek meg kell tanulni számítógépet programozni, mert az megtanít gondolkodni.” 

Valóban a gondolkodás élménye az, ami inspirálja a gyerekeket a robotprogramozói versenyekre. Szerte az országban közel kétszáz kisdiák, hetven csapat készült erre a megmérettetésre az elmúlt hónapokban, majd töltött egy napot a versenyen, ahol izgalmak, küzdés, siker és nehézségek, új ismeretségek segítették őket a tapasztalatszerzésben. Felkészítőként már látjuk, hogy nem pusztán az elért helyezés számít, hanem a verseny kapcsán egymásra rétegződő saját élmények nagy jelentőségűek: az újdonságok megismerése, azok alkalmazása, a versenyre készülődés izgalma, az utazás, a megszokottól eltérő közegben való boldogulás, a csapathoz tartozás élménye, a siker vagy nehézség közös megélése mind fontosak.

A nyolcadikosok rapid rendszerű versenyében nagyon szoros volt az élmezőny, a Somogyi Árpád és Varga Bence alkotta NextGeneration az első három feladatban szinte maximálisan teljesítettek. Sajnos a negyedik feladatban – amire mindössze 10 percük volt – nem sikerült jól gazdálkodni az idővel, az így begyűjtött ponthátránnyal (-14 pont) együtt is az országos 7. helyen végzett a csapat, ami nagyon szép teljesítmény!

Még ritkának számító, de a jövőben várhatóan egyre gyakoribb megoldás szerint versenyzett Puskás Szilvia 6.f osztályos diákunk. A Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium és a  Csongrádi Batsányi János Gimnázium közös csapatot indított úgy, hogy a leendő csapattagok előzetesen nem ismerték egymást. Ez a kooperációs csapat ORKA Robotics – Kópék néven az országos 13. helyen a verseny középmezőnyében.

Az ötödikesek csapata megtapasztalhatta Murphy törvényét a Lego Mindstorms EV3 robot kapcsán:„ami elromolhat, az el is romlik”.  Bár a verseny 80 perce alatt, módszeresen és hősiesen küzdöttek a hibakereséssel. Felülvizsgálták a csatlakozási portot és a programkódot, kábelt, szenzort cseréltek, újragondolták saját programjukat, utólag még 15 perc hosszabbítást is kaptak a szervezőktől, mégsem sikerült a rendellenes működés okára fényt deríteni és emiatt nem tudták a robot mozgását, érzékelését megfelelően irányítani. Így a Kozma Péter, Pigniczki Péter és Suti Simon alkotta  LegoFiúk csapatának egyetlen (képernyőkezelést megvalósító) program hibátlan megoldásával be kellett érniük, ami az országos 19. helyezéshez volt elegendő.

Versenyzőink változatos kihívásokkal birkóztak meg ezen a napon, mindannyian dicséretet érdemelnek!

Minden résztvevő tárgyjutalmat kapott és a jubileumi oklevél mellé emlékérmet is.
A csapatokat felkészítette: Gilicze Tamás tanár úr és Giliczéné László Kókai Mária tanárnő.