Az ELI Alps lézeres kutatóközpontban jártunk

November 22-én a Szegeden megépült ELI Attoszekundumos Fényimpulzus Forrás (Alps) kutatóközpontban jártunk. Az intézmény a nemzetközi tudományos közösség számára biztosít kutatási körülményeket. Különbféle paraméterű lézerekkel tudnak itt az ideérkező kutatók kísérleteket végezni, ill. a lézerek fejlesztése is feladata a központban dolgozóknak. Az intézmény specialitása a nagyon rövid impulzusú (10-18 s) lézerekkel való kutatás. Így nagyon gyorsan lejátszódó folyamatokat tudnak megfigyelni. (Olyan ez, mintha egy gyorsan mozgó autót szeretnénk lefényképezni. Csak akkor kaphatunk éles képet, ha a fényképező zárideje rövid, mert ezen idő alatt a kocsi elmozdulása nagyon elenyésző. Ha nem elég rövid a záridő, akkor a kocsi elmosódott képét látjuk a fényképen.)

Az ELI-ben meg tudják figyelni az atomok, molekulák, nanostruktúrák, kristályok szerkezetének gyors változását is. Ez azért érdekes, mert az anyagok tulajdonságait azok szerkezete határozza meg. De a beépítésre került, ill. beépítésre kerülő fényforrásokkal orvosbiológiai, kémiai, optoelektronikai stb. kutatásokat is végezhetnek majd.

A lézerek beépítése még most is zajlik, 2020-ra készül el mind az 5 különböző paraméterrel rendelkező fényforrás beépítése.

A látogatás során a komplexum építéséről is érdekes információkat tudtunk meg. Olyan rezgésmentes épületet terveztek, mely 40 m mély cölöpokön nyugszik. Ennek megépítéséhez a darut a Burdzs Kalifa építéséről szállították Szegedre.