„Sokféleképpen kérhetünk bocsánatot. A lényeg, hogy szívből jöjjön.” (A Goldberg család c. film)

2023 áprilisában a megbocsátás témakörét dolgoztuk fel a délelőtti órákon iskolánkban, amely téma talán az egyik legmélyebb, legösszetettebb a boldogságórák éves témái közül. A témával kapcsolatban a batsányis diákokkal beszélgettünk arról, hogy mi jellemzi ezt a fajta viselkedést, miért is fontos a megbocsátás gyakorlása a mindennapokban.

Hogyan fejleszti a megbocsátás a személyiséget?

A boldogságórás szakmai anyagokban a következő gondolatokat olvashatjuk ezzel a témával kapcsolatban: 

„Aki megbocsátott: az lemond a haragról, leteszi a sérelmet, leteszi a bosszúvágyat. Akinek megbocsátanak: annak nő az önbizalma, hinni kezd abban, hogy jobb emberré válhat. Amit meg kell bocsátanunk másoknak, talán az önmagunk legnehezebben elfogadható része. Azonban a megbocsátás hatalmas gyógyító erő. Megszabadít minket a múlt szenvedéseitől, és teret hoz bennünk létre az új élményekre, örömökre, a jelen pillanat teljes megélésére.” Az osztályokkal különböző állításokról döntöttük el, hogy mennyire igazak a megfogalmazott gondolatok, meg is indokoltuk a véleményünket, így igyekeztünk feltérképezni, hogy mennyire vagyunk megbocsátóak és főleg milyen helyzetekben. 

A téma lezárásaként beszéltünk arról a helyzetekről is, amelyekben már megbocsátottunk másoknak és leszűrtük közösen azokat a tanulságokat, amelyek által fejlődött a személyiségünk, és amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy a megbocsátást fontosnak tekintsük a későbbiek folyamán is életünkben.

 

Írta: Rideg-Fekete Márta

osztályfőnök, Boldog Iskola intézményi koordinátor