’Reading is Fun!’ második állomás: Santander

Előző héten négy diákunk, Ormos-Gonda Hanga 6.F, Forgó Réka 6.F, Bene Adrienn 10.A és Pigler Hanna Léna 10.A osztályos tanulók Santanderben képviselték iskolánkat négy-négy azonos korú spanyol, török és román diák társaságában. Öt munkanapot töltöttünk a Colegio San José oktatási intézményben, ahol a közösen elvégzett feladatok mellett jutott idő a közös ismeretszerzésre is a túrák, kirándulások során.
A hét folyamán workshopokon dolgozott együtt a nemzetközi diákcsapat, ahol többek között beszélgettek egy spanyol íróval az írás művészetéről és a könyvkiadásról. Azután az író irányításával, csoportokban elkezdték a digitális mesekönyvük bevezető részét. A törökországi találkozón bemutatott négy mesehőst jellemezték és megtervezték az alapkoncepciót a történethez. Ezt követően fantasztikus zenei előadást láttunk dalokról, amelyeket könyvek inspiráltak; olyan könyvek, mint Orwel 1984 című regénye vagy a Canterbury mesék. Beszélgettünk a dalok, filmek és a könyvek kapcsolatáról, majd podcast keretében, minden csoport bemutatkozott a saját anyanyelvén és angolul is. Ezt követően egy csodálatos nemzeti parkba, Liencresbe mentünk, hogy a séta során ismerkedjünk Kambria természeti szépségeivel.
Szerdán további négy fantasztikusan szép helyet látogattunk meg. Cueva El Soplao, a csodálatos cseppkőbarlang volt az első állomásunk. A barlang 83 km távolságra van Santandertől, San Vicente de la Barquera és Comillas közelében, melyek szintén a körút részei voltak. A több mint 30 km hosszúságú járatrendszerrel rendelkező barlang kultúrtörténeti (ipartörténeti) szempontból is jelentős, mivel nagy mennyiségű régi bányászati emlék maradt fenn benne.
Ahogyan megtudtuk, San Vicente de la Barquera fő vonzereje a királyi kastély, amelyet egy előző kastély romjaira építettek, de maga a település egy kicsi, barátságos kikötő is, amely mentén végig sétálva kis halászhajók és vitorlás hajók látványa fogadott minket.
Körutunkon Comillas következett, ahol az Oyambre Természetvédelmi Terület található, amely egy nagy tengerparti terület dűnékkel, sziklákkal, mocsaras területtel és gazdag madárvilággal.
Bosque de Secuoyas (Cabezón de la Sal) volt az utolsó állomásunk, ahol a Redwood Forest hatalmas mammutfenyői között tölthettünk el egy órát. Biológia és földrajz tudásunk sokat gyarapodott ezen a napon és a látottak jó alapot szolgáltattak a meseíráshoz is. Rengeteg új élményt adott a találkozó, szörföztek, interjút adtak a diákok és tanáraik a helyi rádióban, így öt millió ember hallhatta élményeiket.
A búcsúparti keretében megkaptuk a bizonyítványokat a részvételről és egy színvonalas műsort nézhettünk meg a vendéglátók előadásában. Ezt követően közös ebéden vettünk részt; diákok, tanárok és szülők egyaránt. Egész estig tartó vidámság vette kezdetét ugrálóvárral és sok más izgalmas játékkal, miközben videót néztünk a hét eseményeiről. A tanárok meetingen tárgyalták meg a mobilitás eredményeit és döntöttek a következő programokról, amelyek nálunk, Csongrádon lesznek. Szeretettel várjuk őket október elején Magyarországon!