Nobel-díjasok és tehetséges diákok találkozója

Számos neves kutatóval találkoztak a Nemzeti Tudósképző Akadémia növendékei Szegeden, köztük a Csongrádi Batsányi János Gimnázium tanulói is.

Brian Kobilka, a Stanford Egyetem professzora 2012-ben Robert J. Lefkowitz-cal megosztva a G-fehérje-kapcsolt receptorok vizsgálatáért kapta meg a kémiai Nobel-díjat.

A Nobel-díjas kutató mellett a kétnapos konferencián előadást tartott John Eu-Li Wong, a Szingapúri Nemzeti Egyetem orvostudományi innovációért és transzlációs medicináért felelős első alelnöke, David Eisner, a Manchesteri Egyetem Szívélettani részlegének professzora, valamin Martin Morad, a regeneratív medicina és a sejtbiológia professzora a Dél-karolinai Orvosi Egyetemről.

A gimnáziumból 24 diák és még az ország 62 középiskolájából 480 tanuló, valamint 180 egyetemi hallgató, mentor, junior mentor hallgatta a konferencia előadásait.

A kiváló közép- és felsőfokú nyelvvizsgával rendelkező diákjaink megértették és ezáltal sokat tanultak az angol nyelvű előadásokból.  Három tanulónk szövettani vizsgálatokon vett részt a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium TERMOSZ laboratóriumában.

Szervező tanárok: Tábori Levente és Tábori Leventéné