Neumann János Programozó Verseny

Nemzetközi programozói verseny élmezőnyében végzett a batsányis  [NEXT_GEN] csapat, melynek tagjai Bárkai Flóra Fáni (11.f), Pigniczki Péter és Suti Simon (10.f ). A versenyt február elején hirdette meg a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kara és a Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium. A többfordulós, középiskolai programozó versenyre hazai és határon túli magyar iskolák 9-14. évfolyamos diákjainak 2-3 fős csapatait várták. Az online fordulók teljesítésére fordulónként négy napjuk volt a csapatoknak.  Már a döntőbe jutásért szoros verseny alakult ki. Az induló 142 csapat közül a házigazda kecskeméti csapatok és az ország több nagyvárosából érkező informatikai szakirányú technikumi csapat mellett gimnáziumi csapatként csak a Batsányinak sikerült a személyes jelenléttel megrendezett fordulóba bejutni. A döntőben egyetlen programozás feladat került kitűzésre, amely megoldására 90 perc és csapatonként két számítógép állt rendelkezésére. A versenyidő végén egyetlen programkódot kellett beadni, a szakmai zsűri a megoldásokat és a forráskódokat is pontozta.

A [Next_GEN] csapat tagjai e tanévben, második kódnyelvként a Python után C++ környezetre váltottak: nemcsak új programnyelvet tanulnak, de folyamatosan fejlesztik elméleti tudásukat is, új algoritmusokat, adatszerkezeteket, az adott kódkörnyezet sajátosságait ismerik meg. Fáni, Peti és Simon is gyakorlatilag befejezték, érettségi vizsgákkal lezárták  középiskolai informatikai tanulmányaikat és jelenleg  egyéni tanulási utakat járnak be, tehetséggondozó programokhoz kapcsolódnak. A versenyek jó motivációt jelentenek a fejlődési irányok megtalálására. Már az online fordulók, de különösen a döntő sok hasznos tapasztalattal gazdagította a csapatot: éles versenyszituációban kipróbálhatták frissen szerzett C++ tudásukat, támogató és hatékony, utólag is nagyon jónak értékelt együttműködést tudtak megvalósítani a verseny 90 percében, és mindezek eredményeképpen az országos élmezőnyben tudtak végezni egy rangos versenyen.
Gratulálok mindhárom diáknak a felkészüléshez és az elért eredményhez!

A diákok versenye alatt mi kísérő tanárok és az egyetem informatikai karának munkatársai kötetlen szakmai beszélgetésen vettünk részt. Fő téma a középiskola-egyetem átmenet és az intézmények közötti kapcsolódási lehetőségek voltak. Az eredményhirdetés előtt vendéglátóink megmutatták a Neumann János Egyetem új épületrészeit, a még félkész kollégiumot, a forgalmas Izsáki utat felüljáróként átszelő gyalogjárdát, az okos árnyékolórendszert és az aulában felfüggesztett, 80 tonnás, önmagában is építészeti kuriózumnak számító tőzsdetojást. A Gazdasági Kar oktatója büszkén mutatta meg a tőzsdetojás belsejében elhelyezett világszínvonalú adatbázisokkal és szoftverekkel felszerelt pénzügyi labort, ahol terminálokon keresztül a Bloomberg AI rendszeréhez tudnak kapcsolódni az egyetemisták. Az intézménybejárást az automatizálási laborban zártuk. ahol egy gépészmérnök mutatta meg, hogy a virtuális valóság hogyan támogatja a gyártásoptimalizálást.

Kapcsolódó hírek, weboldalak: