Döntősök a BJG-s lányok az Országos Állategészségügyi Versenyben

Az Állatorvostudományi Egyetem hetedik alkalommal hirdette meg állategészségügyi versenyét. Iskolánkból egy csapat jelentkezett a versenyre. Tagjai a 11. f osztály tanulói: Puskás Szilvia, Somogyi Andrea és Török Léna. A lányok annyira jól szerepeltek az előfordulókban, hogy bejutottak a döntőbe, amelyet 2024. 03.08 és 03.10. között rendeztek meg Budapesten, az Állatorvostudományi Egyetemen.

Az országból 193 csapat nevezett a versenyre, amelyek közül a 10 legjobb csapat vehetett részt a döntőben.

A verseny nagyon sokrétű volt és előzetes ismeretekre is szükség volt. A BJG-s lányok FITOFÁG csapata mindent megtett azért, hogy a nehézségeket leküzdve eljuthasson a végső megmérettetést jelentő döntő fordulóba. Ők így látták a három nap eseményeit.

A verseny pénteken kezdődött egy labor gyakorlattal. Már itt elkezdődött a tanulás, mivel az itt hallott ismereteket a vasárnapi döntőben számon kérhették. Délután meglátogathattuk az egyetem tangazdaságát Üllőn, ahol az ott lévő állatok tartásáról sajátíthattunk el új ismereteket. Majd szombaton végig jártuk az egyetem tanszékeit, ahol foglalkozásokon vehettünk részt, aminek részét képezte egy anatómia előadás, bakteriológiai, parazitológiai vizsgálatok, illetve gyakorlati feladatok. Valamint az egyetemi tanárok által hallgathattunk meg előadásokat érdekes témákról.

Így belátást nyerhettünk az ottani egyetemi életbe, és ennek megismerését az ott tanuló hallgatók is elősegítették. A Marek József kollégiumban szállásoltak el minket, ahol esténként a hallgatók készítették vacsorát, és játékos csapatépítő feladatokkal próbálták megismertetni egymással a csapatokat. Színes előadást hallgathattunk meg a vadon élő állatokról és testközelből ismerhettünk meg egy különleges farkast.

Ez a hetedik alkalommal megrendezett verseny mára a legrangosabb állategészségügyi versennyé nőtte ki magát, amit teljesen az egyetem hallgatói szerveznek.

A mindent elődöntő döntő végén csapatunk oszágos ötödik helyezést ért el 193 csapatból.

A döntőről senki sem tért haza üres kézzel, de mégis a legnagyobb ajándékot az ott eltöltött három nap jelentette számunkra.

Felkészítő tanár: Cseri Gáborné tanárnő