„Nem attól lesz valaki hálás, hogy sok van neki, hanem attól, hogy képes értékelni. (…) A hála nem a körülményeink eredménye, hanem annak, hogy észrevesszük és értékeljük, amink van.” /Kovács Eszter, jógaoktató és életvezetési tanácsadó/

A 2023-2024-es tanévet, Örökös Boldog Iskolaként, a hála hónappal kezdtük el minden olyan osztályban, amelynek az osztályfőnöke vállalta, hogy ebben az évben is tesz azért, hogy a 10 témakört – amelyek az érzelmi intelligencia fejlesztését célozzák meg, így hiánypótló területet ölelnek fel a közoktatásban – feldolgozza különböző tevékenységek során és felhívja ezek fontosságára a figyelmet.

Az újonnan belépő 5.f osztályos fecskék így töltötték az első hónapot iskolánkban: Szeptember hónapban az ismerkedés jegyében zajlottak napjaink. Elsőként négy napon keresztül élvezhettük a soltvadkerti fecsketábor programjait. Minden héten egy délután csapatépítő szándékkal gyalogtúrát és kerékpártúrát is szerveztünk a napköziben. Szeptember utolsó hetében pedig a fecskeavatón ismerkedtünk a hatodikosokkal. Minden program előkészületében, lebonyolításában segítőnek hálásak vagyunk. 

A már rutinosabb, 7.f osztály diákjai a következő tevékenységekben vettek részt: Az osztállyal átbeszéltük osztályfőnöki órán a hála fogalmát, valamint a diákok hálával kapcsolatos élményeit. A diákok saját történeteiket mesélték el a háláról és kihangsúlyoztuk, hogy ez a jó dolgok elismerésének emberi módja. Megbeszéltük, hogy jó érzés hálásnak lenni és a diákok arról is beszámoltak, hogy nagyon jó érzés, amikor valaki hálás nekünk. Az is felmerült, hogy jó érzés segíteni másoknak és jónak lenni másokkal, mert akkor az az illető hálás lehet nekünk, illetve ha velünk fordul elő ilyen, akkor mi is hálásak vagyunk annak, aki segített nekünk. Ezen kívül még azt is megtárgyaltuk, hogy a hálánkat ki is kell fejezni és nem csak ajándékokkal lehet, hanem apró tettekkel, szavakkal is, amelyek jól esnek szeretteinknek, barátainknak. Miután sokan ráébredtek ennek fontosságára, abban maradtunk, hogy mindenki megpróbál hálás lenni valamiért és megpróbáljuk ezt tudatosan gyakorolni a hétköznapokban.

A 10.f osztályos tanulókkal, akikkel 4 évvel ezelőtt kezdtük el az intézményi pályázatot –, hálaüzenetekkel és kézzel készített meglepetésekkel fejezték ki köszönetüket az intézmény technikai dolgozóinak, pedagógusainak, azoknak a felnőtteknek a munkájával kapcsolatban, akik nélkül nem is kezdődhetett volna el a tanév. Beszéltünk arról, hogy mintegy 30 felnőtt összehangolt munkája kell iskolánkban ahhoz, hogy egy adott osztály nehézségek nélkül elkezdhesse a tanévet, hiszen a tankönyv rendeléstől kezdve, a tiszta környezeten át, az adminisztratív munka elvégzésén keresztül, a szaktanári munka megvalósulásáig, a technikai feltételek meglétével mindenki összehangolt munkájára szükség van. A hála hónap így valójában azt is jelentette a batsányis diákoknak, hogy tudatosan odafigyeltünk arra, hogy mennyien dolgoznak körülöttünk azért, hogy nekünk „csak” tanulni kelljen és a hétköznapi dolgainkat végezni becsülettel, lelkesedéssel, a legjobb tudásunk szerint. 

A pályázatot meghirdető szakemberek, egyúttal a  tudományos kutatások szerint a hálának legalább 8-féle jótékony hatása van az életünkben, így ezért is érdemes bárkinek, bármikor gyakorolnia ezt. Az alábbi pozitív hatásokat érezhetjük amikor hálásak vagyunk az életünkben:

  1. Segít az élet pozitív élményeit megélni és élvezni.
  2. Segít feloldani a feszültségeket és a megrázkódtatásokat. 
  3. Megerősíti önbecsülésünket, önértékelésünket. 
  4. Javítja és megerősíti az emberi kapcsolatokat, és segít az újak kibontakoztatásában. 
  5. Segítőkésszé tesz, ezáltal növeli a hasznosság érzését. 
  6. Feloldja a jó dolgokhoz való hozzászokást. 
  7. A hála összeegyeztethetetlen a negatív érzésekkel, ezért képes megszüntetni a haragot, irigységet, keserűséget. 
  8. Kiemel a másokkal való összehasonlítgatás világából, és megtanít örülni annak, amink van.