„Ha a testmozgást tablettába lehetne csomagolni, ez lenne a leggyakrabban felírt és leghasznosabb gyógyszer.” (Robert Neil Butler – amerikai orvos és író)

A május hónap témája a sport volt a boldogságórákon is a Batsányiban. Ez a téma az, ami az egyik legfontosabb a 10 boldogságórás témakör közül, mert a sportolásnak van a legtöbb olyan pozitív hatása az életünkre, amelyek hozzájárulnak a kiegyensúlyozott, harmonikus életmód eléréséhez és fenntartásához is. Ezek között szerepel a testi-lelki egyensúly megtartása, a stressz leküzdése, a csapatépítés, a szociális készségek, társas kapcsolatok fejlődése, a koncentráció, figyelem, fegyelem, valamint a kitartás edzése, erősítése.

Iskolánkban szerencsére olyan kiváló testnevelők dolgoznak (Borda Zsolt testnevelési és sport díjat, Huszák Béla kolléga pedig az év edzője díjat kapta meg a 2022/2023-as tanévben), akik magas szinten képviselik a testmozgás fontosságát és igyekeznek a diákságot és felnőtteket is arra motiválni, hogy minél többet mozogjanak. Büszkén mondhatjuk, hogy a batsányis diákok többsége és a kollégák egy része is a mozgástudatos életmódot képviseli nem csak a testnevelés órákon és ebben a hónapban, hanem egész évben a délutáni edzések, sportolási lehetőségek (Crossfit, kajak, kenu, futás, magasugrás, távolugrás, foci, kosárlabda, jóga, kerékpározás, tenisz, röplabda, kézilabda, birkózás, asztalitenisz, ugrálókötelezés, fitness, néptánc, versenytánc, úszás, triatlon, duatlon, vízilabda), a hétvégi családi programok és akár az osztálykirándulások során is a túrákon való aktív részvétellel.

Diákjaink és néhány kolléga is rendszeresen részt vesz a helyi, regionális és országos sportrendezvényeken is (például a Fussuk le! futóverseny, amit helyben, Csongrádon rendeztek meg ebben az évben májusban), ahol kiemelkedő eredményekkel képviselik iskolánkat, egyúttal a mozgástudatos életmódot is. A sokféle mozgásprogram közül kiemelkedik az egész iskolát megmozgató program, az úgynevezett „milliólépés” kihívás, melynek célja, hogy iskolánk diákjai és tanárai minél többet mozogjanak, ezt pedig egy applikáción keresztül dokumentáljuk. Jelenleg (kicsit több mint egy hónap után) országos szinten 74. helyen áll jelenleg iskolánk a megtett lépések alapján. Az iskolai rangsorban a 6.f osztály az első, az egész iskola lépéseinek 12%-át ők tették meg. Ezen kívül azt is dokumentáltuk, hogy vannak olyan diákok, akik már 500-600 ezer lépést is teljesítettek, vagy még annál is többet.

A batsányis diákok (a hétköznapi tapasztalatok alapján) szerencsére szeretnek mozogni és sokféle mozgásforma közül választhatnak iskolánkban, valamint – a délutáni lehetőségeket kihasználva – különböző egyesületeknél is, így reméljük, hogy a jövőben, felnőttként is megmarad a mozgás szeretete és fontossága az életükben és aktívan tesznek majd azért később is, hogy testi-lelki egészségük harmonikus és jó legyen, mert a mozgás mindent visz! 

 

Az osztályfőnökök beszámolói alapján írta:

Rideg-Fekete Márta

Boldog Iskola intézményi pályázati koordinátor, osztályfőnök