Sikeres szereplés a „Játsszunk fizikát!” versenyen

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád-Csanád Vármegyei Csoportja és a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézete ebben az évben is 3 fordulós versenyt hirdetett általános és középiskolás diákok számára. A versenyre két kategóriában, 57 csapat nevezett az ország minden részéből. A verseny már 24 éve arra ösztönözni az általános- és a középiskolás diákokat, hogy fedezzenek fel érdekességeket a körülöttük lévő világban. Hat hét alatt kilenc kísérleti és három tudománytörténeti feladatot kellett megoldani a diákoknak.

A tudománytörténeti kérdésekkel ebben az évben a 175 éve született Eötvös Lorándra, az egyik legismertebb hazai fizikusra emlékeztünk, aki tudós, feltaláló, politikus, egyetemi tanár volt.

A Batsányiból két csapat nevezett a versenyre. Mindkét csapatnak – 9. évfolyamos matematika- fizika tagozatos diákokból állt – ez volt az első megmérettetése ezen a versenyen. Kimagasló munkájuknak köszönhetően a verseny eredményhirdetésén bemutathattak egy-egy versenykiírásban szereplő kísérletet, ami egyben azt is jelentette, hogy különdíjban is részesültek. Az eredményhirdetés az SZTE TTIK Fizika Intézetében volt.

Ebben az évben is nagyon változatos kísérleteket tűzött ki a versenybizottság. Többek között készíteni kellett földrengésjelző készüléket, optikai szálak működési elvét bemutató kísérletet, ill. vizsgálni kellett a dominósor borulási sebességét befolyásoló tényezőket is.

 

A verseny nagyon kiélezett volt, sok értékes megoldást küldtek be a csapatok. Középiskolás kategóriában Mészáros Gergő és Horváth Áron alkotta csapat II. helyezést ért el, míg a Janó Gabriella, Lekrinszki Péter és Tomcsányi András alkotta trió dicséretben részesült. A tanulók felkészülését Szabó László tanár úr segítette.