Eötvös Loránd fizikusra emlékeztünk egy kalandos kerékpártúrával a Fenntarthatóság témahetén

Iskolánk 10.A osztályos (matematika-fizika és biológia-kémia tagozatos) diákjai a Fenntarthatóság témahetén egy kalandos kerékpártúrán vettek részt. E rendhagyó túrával Eötvös Loránd (1848-1919), a fizika magyar fejedelme, geológus, politikus, az Eötvös-inga megalkotója, a hegymászó és kutató, a lovaglás és a kerékpározás megszállottja 175 évvel ezelőtti születésére emlékeztünk.

                                                                                                                

Az emléktúra során egy rövid előadás után diákjaink két kerékre szállva a Tisza-gáton „karikázva” látogatást tettek a Csongrádi Szennyvíztisztító Telepen, ahol a környezetvédelem gyakorlati megvalósulásával ismerkedhettek meg. A szennyvíztisztító telepen Reszler Gábor vezető szakember tartott előadást és teljes telepbejárást diákjainknak, ahol részletesen megismerkedhettek Csongrád és környéke szennyvízelvezető rendszerével, a csatornázás műszaki feltételeivel, a szennyvíztisztítás technológiájával, az eleveniszapos szennyvíztisztítással, a telepen használatos berendezésekkel, eszközökkel, továbbá mindezek környezetbarát megvalósításával. Saját szemmel látható volt, hogy mi kerülhet sajnos a háztartásokból a szennyvízbe, pl. cipőtalp, locsolófej, fémkanál, szemüvegkeret, tollaslabda stb.

Rövid túránk célja volt a fenntarthatóságra nevelés, a tudományos munka és a sportos, aktív élet összekapcsolása – ahogyan azt Eötvös Loránd tette, továbbá a műszaki pályák (környezetvédelmi mérnök, gépészmérnök) népszerűsítése. A túrát Törökné Török Ildikó tanárnő és Szabó László tanár úr vezette.

Eötvös Loránd életéről és munkásságáról az alábbi honlapokon található több információ:

https://www.sztnh.gov.hu/hu/magyar-feltalalok-es-talalmanyaik/eotvos-lorand

https://www.youtube.com/watch?v=7MQd2HOU1jY