„A művészet lemossa a lélekről a mindennapok porát.” (Pablo Picasso)

A címben szereplő idézet mindent elmond a művészet, egyúttal az éneklés fontosságáról is, így valóban ezzel az érzéssel gazdagodtunk és igazi felüdülés volt a lelkünknek az a Járási népdalverseny, amelyet március 8-án délután rendeztek meg a Piroskavárosi Általános Iskolában Csongrádon.

A Batsányi János Gimnáziumból kettő diák, Ormos-Gonda Hanga és Taricska Mira csoportos kategóriában indulva képviselte az 5. évfolyamos korosztályt és az előkelő II. helyezést érték el. A délután folyamán körülbelül 25 énekes szerepelt a versenyen, amely során több korosztályban, valamint egyéni és csoportos kategóriákban lehetett nevezni az immáron 30. éve megrendezésre kerülő kistérségi versenyre. A zsűri tagjai voltak: Forgó Edit, az Alföld Néptáncegyüttes vezetője, Baranyiné Vörös Anna óvodapedagógus és Csák László csongrádi hangász, aki iskolánkban is tartott már rendhagyó énekórát számos hangszer bemutatásával a zene világnapján. Mivel az elmúlt kettő évben a pandémia miatt nem volt lehetőségünk részt venni ezen az énekversenyen, ezért most még nagyobb izgalommal és lelkesedéssel készültünk.

A batsányis diákokkal már januárban elkezdtük a felkészülést, hiszen külön erre a versenyre válogatott moldvai dalokat tanultunk meg, amelyeket eredeti adatközlőktől származó felvételek alapján sajátítottak el a diákok. A moldvai dalokat gazdag díszítés, népies szóhasználat és különleges hangzásvilág jellemzi, így az elmúlt hetekben volt bőven feladatunk a teljesen új dalok megtanulásával. A versenyfelhívásban az is szerepelt, hogy a csoportos kategóriában induló versenyzőknek is kell külön énekelni legalább 1 versszakot, így nemcsak egymásra kellett az éneklés során figyelniük az énekeseknek, hanem az egyéni, saját tiszta éneklésükre, ami másfajta felkészülést is megkívánt a részükről. 

A népdalverseny végén megkönnyebbülten, ugyanakkor vidáman és jóleső érzéssel érkeztünk vissza iskolánkba és felkészítő szaktanárként igazán büszke vagyok a batsányis diákokra, hiszen különleges dalokkal bővült a saját repertoárjuk, megtapasztalhatták a közös, örömteli éneklést, egyúttal számos olyan készségre is szert tettek, mint például az önállóság, az ismeretlen közönség előtt való fellépés, a verseny izgalmainak legyőzése. Ezen készségek gyakorlása a későbbiekben is hasznos lesz a számukra, hiszen már tapasztaltabb fellépőként, talpraesettebbek lesznek és megtanulják jól és hatékonyan kezelni a kihívásokkal teli helyzeteket is.

A naphoz kapcsolódóan szeretnénk köszönetet mondani a szülőknek és családtagoknak is, akik rugalmasságukkal, szervezőmunkájukkal segítették azt, hogy alaposan és maximálisan fel tudjunk készülni a népdalversenyre, hozzájárultak azokhoz a plusz órákhoz, amelyek elengedhetetlenek voltak az örömteli élményeinkhez, a közös szakmai munkánkhoz. 

A népdalverseny zárásaként az egyik legismertebb népdalt (Tavaszi szél) énekelte el az összes fellépő és felkészítő szaktanár a teremben, így igazán felemelő érzés volt hallani azt, ahogyan 30 énekes zárta a délutánt.

 

Írta: Rideg-Fekete Márta

angol-ének-zene szakos felkészítő szaktanár