Csodálatos Itália! STEAMUS Cisterna di Latinában

Befejeződött programunk Olaszországban, fantasztikus élményekkel érkeztünk haza hatnapos utunkról. Bátran mondhatjuk, hogy ez a hét az izgalmas kísérletek és a kreatív alkotások hete volt. A diákoknak alkalmuk volt kipróbálni, hogy vízzel töltött poharak segítségével hogyan hozzanak létre dallamokat, majd egy meséhez zenét improvizálni. Délután előadást hallhattunk, melynek témája az ember első találkozása a zenével.  Megtudhattuk, hogy a magzat már egészen korai időszaktól képes hallani. A zene segíti az ellazulást, energiával, boldogsághormonokkal tölti fel az anyát, magzatot egyaránt. Sok érdekességet hallhattunk a zene különböző funkcióiról. A következő művészeti tevékenység során gitár alakú fotókeretet készítettünk, karácsonyi hangulatú díszítéssel. Nagyon szép, kreatív munkák készültek. A robotika világa ismét mindenkit lenyűgözött. Diákjaink egyéni feladatként programozhatták és mozgathatták a robotot, Tánc NAO-val címmel. A tanulók játékos feladatok során ismerkedtek egymással és egymás országaival, a tanárok pedig a hét programjának pontosítása után a projekt szakmai kérdéseivel foglalkoztak. Szerdán Rómában meglátogattuk azokat a csodálatos történelmi nevezetességeket, amelyeket eddig csak tankönyvből ismerhettek a diákok. Reggel ellátogattunk a Hangszermúzeumba, ahol fantasztikus hangszerkülönlegességeket csodálhattuk meg. Ezután elindultunk felfedezni Rómát. Lenyűgöző élmény volt a Colosseum, a Pantheon, a Forum Romanum, a Trevi-kút, a Spanyol lépcső látványa.
Csütörtökön Tivolit mutatták be vendéglátóink. Első állomásként a Villa Adrianát nézhettük meg, amely Hadrianus római császár palotakomplexuma, a Világörökség része 1999 óta. Csodálatos napsütésben barangolhattunk a grandiózus romkertben. A nap fénypontjaként következett a Villa d’Este – mint a reneszánsz építészet és az itáliai reneszánsz kerttervezés kimagasló példája -amely 2001 óta szintén az UNESCO Világörökségének része.
Péntek délelőtt a vendéglátó iskola életébe nyerhettünk betekintést, a diákok vendéglátóikkal együtt az aznapi tanítási órákon vehettek részt. Megfigyelhették a hasonlóságokat, különbözőségeket a diákok mindennapi iskolai életében nálunk és Olaszországban. Mi, pedagógusok is közvetlen tapasztalatot szerezhettünk a tantermek felszereltségével, a tanórák szervezésével, az ott uralkodó légkörrel kapcsolatban.
Csütörtökön a mobilitás záró estjén megkaptuk a bizonyítványainkat egy családias ünnepség keretében. Pénteken éjjel indult a gépünk hazafelé.

A Trevi- kútba nem felejtettünk el pénzérmét bedobni, vagyis viszontlátásra Olaszország!