„Az élet nem egyszerű menetelés: próbatételek ólálkodnak körülöttünk, negatív erők, amiket le kell küzdenünk. A zene, a művészetek fogódzót, hitet, szeretetet adnak a káoszban: erre a menedékre most van igazán szükség.” (Vincze Lilla, énekesnő és dalszövegíró)

A zene világnapját Yehudi Menuhin, amerikai hegedűművész és karmester javaslatára 1975 óta ünnepeljük világszerte. A batsányis rendhagyó énekórán iskolánkból 9 diákot hallhattunk, akik tehetségükkel és szorgalmukkal évek óta igyekeznek zenei, énekes és hangszeres tanulmányokat folytatni.

Első műsorszámként iskolánk egyik legfiatalabb diákja lépett fel az 5.F osztályból Hekkel Zoltán, aki zongorán adta elő Dmitrij Boriszovics Kabalevszkij (XX. századi szovjet-orosz zeneszerző, karmester, zongoraművész): A bohóc című zeneszámát.

Zoli után osztálytársa, Csepregi László következett, aki klasszikus gitáron tanul már évek óta. Laci Joachim van der Hove: Canarie című darabját adta elő, amely zeneszám a kistestű, színes madárról (kanári) kapta a címét.

A harmadik fellépőnk, Taricska Sára 8.f osztályos tanuló volt, aki egy keringőt játszott zongorán. A darab szerzője Anne Terzibaschitsch. A műsorban megtudhattuk, hogy a keringő az egyik legrégebbi társastánc, amelynek gyökerei egészen a 12-13. századig nyúlnak vissza, a minnesangerek (lovagok) koráig.

Műsorunk folytatásaként a barokk korba utaztunk el képzeletben és Johann Sebastian Bach – a barokk kor egyik legnagyobb hatású zeneszerzőjének –  művét hallottuk. Őt nevezzük a zene géniuszának a barokk korban és az ő halálával zárult ez a zenetörténeti korszak 1750 júliusában. Ő az egyetlen zeneszerző, aki az opera kivételével minden műfajban kiemelkedőt alkotott, illetve az egyedüli zeneszerző a zenetörténetben, akinek a neve jelentéssel bír, der Bach: patak. Szintén ő  az egyetlen zeneszerző, akinek a neve az ABC-s hangokból is kirakható: B-A-C-H. További érdekesség még, hogy 20 gyermeke volt két feleségétől, és csak 10-en élték meg a felnőttkort. 6 fia közül csak 1 nem lett hivatásos zenész. Bach élete utolsó szakaszában már sokat küszködött halláskárosodással és szemproblémái is voltak. Munkásságában az invenciók rövid kétszólamú zenei darabokat jelentenek. A 14 invenciót Bach saját fiának, Wilhelm Friedermannak írta, aki akkoriban 10 éves volt. Az egyik invenciót Szitás Ábel 7.F osztályos tanuló előadásában hallgattuk meg.

A barokk kort követi a bécsi klasszika kora (18. sz.) a zenetörténeti korok sorrendjében. A korszak kiemelkedő alakja Ludwig van Beethoven volt, akinek méltán híres zongoradarabját adta elő Tomcsányi Péter 10.A osztályos tanuló. A darab keletkezésének története: Ludwig van Beethoven fiatalon veszítette el szüleit, ezért jótevőjét, a német herceget tekintette második apjának. Amikor ő is meghalt, mély depresszió kerítette hatalmába, melyet tovább rontott betegsége, a majdnem süketséggel azonos hallásromlása. Úgy érezte, az öngyilkosság lenne a legjobb megoldás, de ekkor megérkezett a segítség egy vak asszony személyében, aki a következőt kiabálta a zeneszerző fülébe: „Bármit megadnék, ha egyszer láthatnám a holdfényt!” Ezt hallva Beethoven könnyekben tört ki: Hiszen ő mégiscsak lát, s tud komponálni, amit azután papírra vethet! Hatalmas életkedv öntötte el, aminek köszönhetően megírta minden idők leggyönyörűbb darabját, a Holdfény szonátát. Az első tételbe beleírta mindkettőjük fájdalmát. A dallamban lassú lépteket idéznek a hangok, amint jótevője, a német herceg koporsóját követik, a kíséretben pedig a holdfény sugarai hullámzanak.

Műsorunkat a Karib-tenger kalózai című amerikai fantáziafilm főtémájával folytattuk. Már 19 éve annak, hogy a film szereplői behajóztak a mozikba, és kettő érdekességet hallhatott a közönség a filmmel kapcsolatban: a kalóz szó, vagy annak szinonímája 56-szor szerepel a filmben, illetve Kínában nem mutathatták be a filmet, mert az szellemeket, természetfeletti dolgokat tartalmazott.  A film főtémáját Török Boglárka 7.F osztályos tanuló hegedűn játszotta.

A rendhagyó énekóránk egyetlen vokális előadásához érkeztünk a továbbiakban. Egy angol, Grammy, Oscar és Golden Globe-díjakkal többszörösen kitüntetett, világszerte ismert énekesnő Adele egyik dala, az Easy On me csendült fel. A dallal kapcsolatban maga Adele így nyilatkozott, amikor elvált gyermeke édesapjától: ,,Azt kérdezte a fiam, miért nem szeretem az apukáját már. Szeretem apát, csak már nem vagyok szerelmes – válaszoltam. Ez nem érthető egy 9 éves gyermeknek. El akartam a kisfiamnak magyarázni a döntésemet. Az Easy on Me is erről szól majd. Egy levél a fiamnak. Amikor 20 vagy 30 éves lesz, megérti, miért romboltam szét a mostani életét. Azért, hogy boldog legyek.”  A dalt iskolánk végzős diákja Urbaniczki Blanka, 12.A osztályos tanuló énekelte.

Rendhagyó óránkat egy húros hangszerrel, az elektromos gitárral folytattuk. Újfalusi Ádám 9.A évfolyamos új batsányis diákunk 6 éve gitározik autodidakta módon, saját kedvtelésből. Előadásában saját szerzeményeiből hallottunk egy válogatást.

A zenei világnap utolsó műsorszámaként Puskás Szilvia 10.F osztályos tanuló lépett fel, aki zongorán játszotta el a Metallica-tól az Enter Sandmant, ami egy dal az amerikai Metallica együttes 1991-es Metallica című albumáról. Szerzője James Hetfield énekes, Kirk Hammett gitáros és Lars Ulrich dobos. A dal egyike a zenekar legismertebb dalainak, amiben egy gitárriff végigkíséri az egész dalt egy kisgyermekről mesélve, aki fél az elalvástól, és szeretné elkerülni a rémálmokat, így a címben szereplő Sandmant, aki az amerikai folklórban az álomhozó szerepét tölti be. A VH1 Amerikai zenecsatorna (Minden idők 40 legjobb Heavy Metal dala) listáján ez a dal a 22. helyre került. A dal érdekessége, hogy a Heavy Metal nem zongorára íródott műfaj, így hangszeres átiratban hallhattuk ezt.

Iskolánkban ebben az évben is méltó módon ünnepeltük meg a zene világnapját, lehetőséget adva a tehetséges és szorgalmas diákjainknak, hogy megmutassák zenei érdeklődésüket, egyúttal kikapcsolódtunk is, sok pozitív élménnyel töltődtünk fel a zenei élmények során. Köszönjük szépen azon  felkészítő kollégák munkáját, akik az elmúlt évek alatt segítették a fellépő diákok szakmai fejlődését! 

A zene világnapja alkalmából azt kívánjuk, hogy aki teheti, minél gyakrabban énekeljen, zenéljen aktívan, menjen el színházba, koncertekre, mert a művészet segít abban, hogy harmonikus, boldog életet élhessünk!

Írta: Rideg-Fekete Márta, angol – ének-zene szaktanár, szervező