Hála hónap a Batsányiban

H – Hitelesen élve,

Á – áldásainkat tudatosítva,

L – lelkesen figyelve a környezetünkre,

A – alapvető pozitív emberi érzés megélése.

 

Iskolánkban a 2022/2023-as tanévben is a hála gondolat jegyében kezdtük a tanévet a batsányis diákokkal. A hónap folyamán többféle tevékenységgel igyekeztünk odafigyelni azokra a helyzetekre, amelyek során hálásak lehettünk sok felnőttnek a környezetünkben.

Így került sor arra, hogy hálaüvegbe írtunk köszönő gondolatokat a barátainknak, családtagjainknak, kis meglepetéssel köszöntük meg iskolánk dolgozóinak, tanárainak azt, hogy munkájukkal előkészítették a tanévet a diákok számára és biztosítják nap, mint nap a lehetőséget arra, hogy legjobb tudásuk szerint teljesíthessenek, illetve szülői értekezleten kaptak a szülők olyan hála naptárat, amelyet a szervezők küldtek ki a boldogságórát tartó iskoláknak és amely naptár 30 napra adott ötleteket a szülőknek is arra vonatkozóan, hogy hogyan érdemes a hálával kapcsolatosan nagyon egyszerű, hétköznapi tevékenységekbe bevonni a családtagokat, ismerősöket és egy kicsit tudatosabban gyakorolni ezt a nagyon fontos boldogságfokozó technikát, amellyel a mentális jóllétünket is fenntarthatjuk. Iskolai projektkoordinátorként kollégáimnak is kiküldtem ezt a dokumentumot, így mindenki lehetőséget kapott arra, hogy minden nap gyakorolhassa ezt a fajta tudatos gondolkodást és viselkedést a saját környezetében is. 

A hála gyakorlásának rengeteg pozitív hatása van az életünkben (a tudományos kutatások azt is igazolták, hogy a hálás emberek boldogabbak, megelégedettebbek, egyúttal társas kapcsolataikra is jó hatással van ez a fajta tevékenység), de talán az egyik legfontosabb az az, hogy a jó dolgokra fókuszálunk és nem azokra, amelyek hiányoznak az életünkből. A nehéz élethelyzetekben ez a fajta attitűd egy mentőöv is lehet sokak számára, így az előttünk álló időszakra vonatkoztatva is érdemes egész évben keresni azokat az eseményeket, tevékenységeket, amelyekért hálásak lehetünk és minden héten egyszer írásban is összegezni a pozitív eseményeket az életünkben! 

 

Írta: Rideg-Fekete Márta

intézményi projektkoordinátor, boldogságórát tartó pedagógus