„Az élet túlságosan rövid ahhoz, hogy huzamosabb időn át haragudjunk az emberekre, és mindent elraktározzunk, ami fáj.” (Charlotte Bronte)

Április hónapban iskolánkban egy nagyon nehéz témával foglalkoztunk a boldogságórákon, mégpedig a megbocsátással. A kisebbek megegyeztek abban, hogy mindenkinek adni kell egy második esélyt, és nem jó haragban lenni senkivel sem. Ennek tükrében azt is megfogalmazták, hogy a megbocsátás az egy erény a mai világunkban. A nagyobb diákokkal idézeteket beszéltünk át, valamint történeteken keresztül igyekeztünk a tanulságokat megfogalmazni, így a megbocsátás fontosságát is. Mivel ez egy folyamat, ezért az alábbi lépések szükségesek ahhoz, hogy igazán megbocsátók tudjunk lenni.

  1. Ismerd el, hogy a megbocsátás jót tesz a léleknek: Tekints úgy a megbocsátásra, mint ami Téged szolgál, és nem egy sima ajándék a másiknak. A megbocsátás akkor érvényesül legjobban, ha úgy tekintesz rá, hogy az békét és nyugalmat hoz neked, és lezár egy szenvedéssel teli időszakot.
  2. Fejezd ki az érzelmeidet: Ha másnak szeretnél megbocsátani, vagy azt szeretnéd, hogy neked bocsássanak meg, legyél képes arra, hogy kifejezd a másik féllel és magaddal szemben érzett érzelmeket. A negatív érzéseken való rágódás egészségtelen és értelmetlen. Ez már gyermekkorban is fontos és megtanulandó készség lenne. Nagyobb valószínűséggel tudsz megbocsátani – és kevésbé valószínű, hogy megtorlásra vágysz – ha képes vagy átérezni vagy elképzelni a másik fél szorongását és bűntudatát.
  3. Nézd a dolgok jó oldalát: Lehet, hogy ellentmondásos dolog, de a kutatások azt mutatják, hogy ha valamilyen sérelem ért minket, könnyebben tudunk megbocsátani, ha képesek vagyunk azonosítani a sérelemből származó előnyöket és élettapasztalatokat. Még hasznosabb ez a módszer, ha képes vagy megfogalmazni és leírni a negatív tapasztalatokból származó előnyöket (például a főnököd bosszúból kitett a munkahelyedről, de fél év múlva megszerezted álmaid állását).
  4. Ha Te követtél el valamit, kérj bocsánatot jól: Ha megbocsátást remélsz másoktól, a bocsánatkérés nyilván segít, de ha rosszul kérsz bocsánatot, az csak ront a helyzeten!

 

A hónap témája talán az egyik legnehezebb téma, de hisszük azt, hogy a 4 lépést követve, lehet és kell is gyakorolni ezt az erényt a nehéz helyzetekben is!

 

Írta: Rideg-Fekete Márta, osztályfőnök, Örökös Boldog Iskola pályázati koordinátor