Kossuth üzeneteivel emlékeztünk a szabadságharc hőseire

Kossuth üzenetei címmel követhették végig a reformkor és az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kiemelkedő alakjának páratlan életútját a Batsányi-gimnázium diákjai. Az összeállítás nyolc állomáson keresztül mutatta be Kossuth politikai pályafutását a Zemplén megyei közgyűlésektől a pozsonyi országgyűléseken, a miniszteri és a kormányzói tevékenységén keresztül egészen a száműzetésben töltött évekig. A korszak hangulatát népzenei dallamok jelenítették meg, Kossuth életének fordulópontjait pedig a tőle származó idézetek tették érthetőbbé és színesebbé.

Utolsó írásában döbbenetes pontossággal határozta meg helyét a 19. század magyar történelmében: „Az óramutató nem szabályozza az idő folyását, de jelzi. Az én nevem óramutató, mert jelzi az időt, mely jönni fog, melynek jönni kell, ha a magyar nemzet számára még tartottak fenn jövőt a végzetek, és annak a jövőnek neve: szabad Magyarország!”

A műsorban Kossuth szerepében Erőss Botondot és Gurdon Lajost hallhattuk, a narrátor Ágoston Dorina, Dancsó Eszter, Hekkel Zita, Hering Dóra, Kádár Lili és Kátai-Benedek Hanna volt. A műsort összeállította Kissné Kocsis Marianna és Dr. Széll Gábor.