„Mutatós kísérletek-bárki csinálhatja”

A Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium és a Szegedi Tudományegyetem TTIK Kísérleti Fizika Tanszéke Vermes Miklós Kossuth-díjas fizikatanár emlékére kísérletezős versenyt hirdetett meg. Ennek országos döntője 2020. február 8-án volt az SZTE Kísérleti Fizika Tanszékén.

Jelentkezni tetszőleges témájú, egyszerű, de nagyszerű fizikai kísérlettel lehetett. A kísérletekhez nem lehetett iskolai taneszközöket használni, házilag barkácsolt eszközökkel kellett a bemutatóra készülni. A bemutató maximum 7 perces lehetett, majd a zsűri tagjai kérdéseket tehettek fel a kísérletekkel kapcsolatban. Az országos döntőbe a megyei versenyeken dobogós helyezéseket elért diákok jutottak be.

Az országos döntőben 22 csapat, két kategóriában mérte össze tudását. Iskolánkból négy csapat jutott be a döntőbe. A csapatok:

  1. Ferenczi Lajos Szabolcs és Góg Márk 12.A osztályos tanulók a folyadékok felületi jelenségeivel kapcsolatban mutattak be érdekes kísérleteket. Többek között azt is bemutatták, hogyan lehet szappanhártya segítségével Magyarország nagyvárosait összekötő minimális úthálózatokat tervezni.
  2. Felföldi Gábor 12.A osztályos tanuló levegő áramlásával kapcsolatos kísérleteket mutatott be. Kísérleteiből megérthettük a porlasztó működési elvét, vagy azt is, miért tud kifli alakban repülni egy jól kivitelezett szabadrúgás után a focilabda.
  3. Mucsi István és Illés Bálint 11.A osztályos tanulók PET palackokkal végeztek kísérleteket. Bemutatták azt is, hogyan lehet bumeráng palackot – a palackot elgurítva az visszatér kiindulási helyére- készíteni befőttes gumi és anyacsavarok segítségével. De azt is megtudhatták az érdeklődők, hogy a Nemzetközi Űrállomáson miért nem működik Arkhimédesz törvénye.
  4. Justin Csaba és Őze László 11.A osztályos tanulók nyomáskülönbséggel kapcsolatos kísérletekkel készültek a versenyre. Bemutatták és el is magyarázták a PET palackokból készített Héron szökőkút működését. Készítettek egy bor automatát is, melybe vizet kell önteni és ennek hatására ugyanennyi bor fog kifolyni belőle.

A diákok nagyon szép eredményeket értek el a versenyen. A II. kategória első helyezettje Mucsi István és Illés Bálint lett. A második helyezett pedig Góg Márk és Ferenczi Lajos Szabolcs. A másik két csapat is kiválóan szerepelt, dicséretben részesültek. A diákokat Szabó László tanár úr készítette fel a versenyre.