Acting for a better Europe – Erasmus+ Németország

A most induló projekt fő célja, hogy ismerjük meg egymás kultúráját, mindennapi életét és tevékenykedjünk együtt egy jobb Európáért. 2019. november 24-én indultunk Frankfurtba. Kis csapatunkat 4 diák és 2 pedagógus alkotta. A repülőtéren a fogadó családok várták már a diákokat, hogy elvigyék őket haza, otthonaikba.

Hétfőn fél 9 kor kezdődött a program, a diákok a fogadó diákokkal érkeztek, a hivatalos üdvözlés után egymás megismerésére irányuló játékokon vettünk részt. A délelőtt folyamán a helyi színházban ismerkedtek a színjátszással a résztvevők. Ebéd után elkezdődött a projekt munka egészen 4 óráig. Kiutazás előtt a diákok és a pedagógusok is 4 csoportba rendeződtek, a német szervezők előzetes felmérése alapján. Minden csoportban öt, különböző helyről érkezett diák dolgozott együtt egy-egy mini projekten. A tanárok segítették a munkájukat. Az első csoport az Európán belül ismert és kedvelt játékokról beszélgetett és megtervezték, majd el is készítették a saját társasjátékukat a hét folyamán.
A második csoport felmérést végzett, interjúkat, videó felvételeket készítettek diákokkal, tanárokkal és az utcán különböző emberekkel, arról, hogy mik az előnyei vagy hátrányai annak, ha valaki Európában él.
A harmadik csoport az újságírók csoportja volt, minden nap délután 4-ig megírták a napi eseményekről, tapasztalatokról szóló cikkeket, elkészítették a különböző országokból (német, 2 portugál iskola, cseh, olasz és magyar) érkező tanárok, tanulók profilját, rajzokat és interjúkat csináltak.
A negyedik csoport a színjátszásban mélyült el és létrehozták a közös színdarabjukat, természetesen Európáról, amelyben zenéltek, énekeltek, néptáncot mutattak be, a mi diákunk vezetésével, és elkápráztatták a közönséget. Hiszen az utolsó délután mindenki bemutathatta, hogy mit alkotott a hét folyamán és a rendezvényre a fogadó családok is meghívást kaptak.

Ez a hét azonban nem csak a közös munkáról, hanem a közös szórakozásról is szólt. Kedden kipróbálták a mini golfot, angol nyelvű filmet néztek a moziban, szerdán délelőtt csoportosan ismerkedtek a várossal, játékos feladat keretében, majd pizzázással egybekötött karaoke esten vettek részt. Csütörtökön szabaduló szobákban próbálhatták ki a logikájukat és együttműködő képességüket.
Ellátogattunk közösen a karácsonyi vásárba is. Az estéket a családokkal töltötték, közös programokat szerveztek nekik, gondoskodtak arról, hogy a gyerekek minél többet lássanak Frankfurtból és az ottani életből.
A pedagógusok számára megbeszéléseket terveztek minden nap, sikeresen átbeszéltünk minden jelenlegi és későbbi feladatot, személyre szabottan.
Az hazautazás előtti estén, közös vacsorán vettünk részt. Barátságok kötődtek és sok kellemes élménnyel gazdagodtunk a hét folyamán. Legközelebb májusban találkozunk, Olaszországban.

A frankfurti találkozón iskolánkat képviselte: Pál Dóra, Káré Vivien, Tonomár Nina és Forgó Edina. A kísérő tanárok Pataki Mónika és Leirerné Katona Ágnes tanárnők voltak