A HÁLA hónapja iskolánkban

Iskolánkban a Boldog Iskola cím elnyerése után elkezdődött 2019 szeptemberében az a szakmai munka, melynek módszertani hátterét Prof. Dr. Bagdy Emőke dolgozta ki, és aki egyben fővédnöke is ennek (országosan több mint 7000 pedagógus által vállalt) a programnak.

A szeptember hónap a Hála jegyében telt, és minden iskolai tevékenységünk ehhez kapcsolódott.

Első lépésként igyekeztünk sorra venni, hogy kiknek lehetünk hálásak, kiknek köszönhetjük meg a munkáját az iskolánkban. Ennek apropójaként „Hála üzeneteket” írtunk és kis meglepetésként a borítékokba színeztünk is az osztállyal. Köszönetet mondtunk Kiss Attila Igazgató Úrnak, Konkolyné Tóth Györgyi és Hajdúné Tyukász Zsuzsanna igazgató-helyetteseknek, Túri-Kis Mariann titkárnőnek és Bíró-Szabó Ágnes könyvtárosnak az éves előkészítő munkájukért, hiszen a szeptemberi iskolakezdést nagyon sok háttérmunka előzi meg. Ebben a hónapban (is) hálásak lehettünk az iskolánkban dolgozó takarítónőknek, technikai és gazdasági irodán dolgozóknak azért, hogy tiszta, szép és jól felszerelt iskolai termekben kezdhettük meg a tanévünket.

Következő lépésként az osztályfőnöki órákon is gyakoroltuk a Hála megvalósítását, hiszen ehhez rengeteg ötletet, módszertani javaslatot használhattunk a program kapcsán. A boldogság órákon első lépésként játékos feladatokkal kezdtünk. Ezen játékos feladatok során ráhangolódtunk az órára, megpróbáltuk koncentrálni a figyelmünket majd kellemes, oldott hangulatban elkezdeni a feladatokat. A bemelegítő, játékos feladatok után végig gondoltuk, hogy a saját életünkben kinek, miért mondhatunk köszönetet, így ennek kapcsán készültek el az úgynevezett Hála napocskák, amelyeket ki is tettünk az osztálytermünkbe. A rajzokat látva, nagyon sok ötletet olvashattam osztályfőnökként és örültem, hogy sok diáknak a családja, a szerettei, a velük töltött idő és a hozzájuk kapcsolódó kellemes élmények jutottak eszükbe és nem feltétlenül tárgyi javakat írtak a napocskák köré. Az óra folytatásaként egy érdekes történetet olvastam fel az osztálynak (Egy pohár tej), amely nagy hatással volt a diákokra, nem véletlenül. A történet arról szólt, hogy mennyire fontos az, hogy odafigyeljünk másokra és ha azzal segítünk ott, ahol és amivel tudunk, akkor már mindent megtettünk azért, hogy jobbá tegyük a világot magunk körül. A történet csattanója az volt, hogy egy nagyon nehéz helyzetben lévő hölgyet segített ki egy felnőtt orvos, aki még gyermekkorában kapott segítséget a hölgytől. A diákokkal beszélgettünk arról, hogy a hála, a jótett, lehet, hogy csak évekkel később tér vissza hozzánk, ezért sem szabad azt számolgatni, hogy a hála kifejezése megtérül-e vagy sem, hiszen amit adunk, azt elvárások nélkül, szeretettel, jó szándékkal és meggyőződésből adjuk, nem számításból. A hónap során egy másik osztályfőnöki órán köszönő kártyákat írtunk és ezeket oda adtuk azoknak, akiktől kaptunk valamilyen segítséget. Osztályfőnökként én is szerettem volna ebben részt venni, így én kollégáimnak készítettem kis kártyákat és meglepetéscukrokkal köszöntem meg azt, hogy segítették a munkámat valamilyen formában a szeptember hónapban. A 6.F osztályos diákokkal meg is beszéltük, hogy nincsen olyan nap, amikor ne köszönhetnénk meg valamit valakinek, így minden nap találhatunk olyan helyzeteket és személyeket, amikor hálásak lehetünk. Ezzel a „feladattal” egyfajta tudatosság is együtt járt, és remélhetőleg minden hónapban gyakorolhatjuk a hálát ezután.

A diákokkal elkészítettük a Hála napló első részét is, amely során a családtagoknak írtuk le, hogy miért mondhatunk köszönetet. Ezeket a gondolatokat a szeptemberi szülői értekezleten kiosztottam a szülőknek, így emlékbe megmaradnak ezek a pozitív gondolatok a családoknak.

A Boldog Iskola cím tulajdonosaként, az első hónapunk nagyon gyorsan eltelt, és elmondhatom, hogy még számos ötlet maradt a tarsolyunkban, amelyeket a következő években is szeretnénk kipróbálni, megvalósítani. Felnőttként is érdekes és különleges élmény volt a Hála témát feldolgozni, és biztos vagyok abban osztályfőnökként, hogy a diákjaink legalább annyira élvezték a megvalósított feladatokat, mint én.

A szeptemberi órákról fotókat is készítettünk, amelyeket iskolánk honlapján lehet megtekinteni.