World Robot Olympiad 2019

Országos ötödik helyen végzett a Kozma Péter, Suti Simon és Pigniczki Péter alkotta LegoFiúk csapat a WRO Nemzeti Döntőjében. A júniusi kvalifikációs versenyt követően az ötödikesek még 10 napot szenteltek a nyári szünetből a robotozásnak. Ez idő alatt újratervezték a robotot megtartva az előző konstrukció erősségeit és a robotprogramozás terén is sokat fejlődtek. Megismerkedtek olyan módszerekkel, amellyel a robot képes a teljes pálya bejárására  és a szenzorok által észlelt jelektől  függően  a helyes útvonal kiválasztására. Az összetett feladatot részekre bontva értelmezték és a megoldásaik is részprogramokból (myblock) épültek fel. A kódolás során saját paraméterezhető eljárásokat írtak, változókat, különböző matematikai és logikai műveleteket használtak.

A verseny első napját az építés és pályatesztelés töltötte ki.  Az építés nagyon jól sikerült. A második napon került sor a négy versenymenetre, közte újabb tesztelési szakaszokkal. Bár a robotunk képes volt hibátlan köröket teljesíteni, de nem 100%-os biztonsággal érzékelte az útelágazásokat. Sajnos a versenykörök során nem sikerült végigmennie a pályán, így  a remélt pontokat sem tudta a csapat  megszerezni, végül a LegoFiúk az ötödik helyezést érték el.

Szállásunk az Edutus Egyetem  kollégiumában volt, közel a Gerecse-hegységhez tartozó. Tatabánya fölött magasodó Kő-hegyhez. Szerdán késő délután túrára indultunk a Szelim-barlanghoz, amelynek bejáratától éppen naplementekor beláthattuk az egész Tatai-medencét. Továbbindulva a geológiai tanösvény mentén jutottunk el a milleneumi emlékműhöz.

A felkészülés és a kétnapos verseny küzdelmei és örömei, a szabadidős lazítós programok, más csapatok megismerése, a közös munka során kialakuló együttműködés fontos tapasztalatot jelentettek a fiúk számára, jó csapattá érlelődtek.