Atlétika – Mezei Futóbajnokság

Diákolimpia Országos Döntő

Hódmezővásárhelyen rendezték meg 2019.03.20-án a mezei futóverseny diákolimpia megyei döntőjét, ahová Huszák Béla tanár úr kísérte el a versenyzőket. Itt dőlt el, hogy iskolánkat egyéniben két aranyjelvényes triatlonista, Kasza Blanka (10.a) és Kovács Márton Soma (12.f), valamint az V. korosztályos lányok csapata képviselheti az országos döntőben.
Az eseményt 2019.04.10-én rendezték meg a Gödöllői Repülőtéren, a verseny elnevezésének megfelelően szó szerint egy hatalmas mezőn. Az utazás elég kalandosra sikerült. Marci előző nap érkezett haza egy monzambanoi triatlonos edzőtáborból, és az éjszakát Budapesten töltötte, a BAH csomópont mellett. A csomópontot és környékét azonban szerda reggel lezárták és kiürítették, mert erre a napra időzítették a hatóságok a Koltai Jenő Sportcentrumnál zajló építkezésen talált II. világháborús bombák hatástalanítását és elszállítását. A közlekedési akadályok és alternatív útvonalak ellenére, időben sikerült megérkezni Gödöllőre.
 
A reptéren tűző napsütés és nyárias meleg fogadta a versenyzőket. Árnyék, víz sehol. Egyes csapattagok más irányú elfoglaltságai miatt a döntőn iskolánkból csak az egyéni versenyzők tudtak elindulni. A két batsányis diáknak 2-2 kört kellett teljesítenie. Ez az  V. korcsoportos lányoknak 3 km-t, a legidősebb fiúknak 5 km-t jelentett.
 
 
A lányok futamában 160-an értek célba. Blanka a népes mezőnyben, csaknem száz versenytársa előtt, a 68. helyen futott be 13:30-as idővel. A rengeteg induló miatt nem úgy sikerült a rajtja, ahogy szerette volna, ennek ellenére folyamatosan előzgette az ellenfeleket. Nem a legoptimálisabb formáját tudta hozni, az egészségi állapota sem volt ideális, viszont képesnek gondolja magát jobb eredmény elérésére is. Ezért úgy döntött, a következő években megpróbál javítani ezen a pozíción.
 
Marci azon is töprengett, hogy a tavaszi harmadik, majdnem kéthetes edzőtábora terhelése miatt, különösen a vasárnap letekert 160 km-es kerékpáros Garda-körrel a lábaiban és a keddi, közel 1.000 km-es autóút után, szerdán nem áll rajthoz. Végül, mivel ez az utolsó éve ebben a kategóriában, mégis az indulás mellett döntött. A dobogó-közeli eredeti célját viszont a top 10-be kerülésre redukálta. 
 
kms
 
Az előzetes várakozásoknak megfelelően az első két helyről viszonylag gyorsan kiderült, hogy elkelt. A győztes 1 km körül robbantott, és látszólag különösebb erőlködés nélkül, folyamatosan növelte az előnyét a célig. Az ezüstérmes egy ideig próbálta tartani vele a lépést, majd ő is leszakadt. Marci ekkor még egy háromfős csoport közepén, a 4. helyen futott. Az első kör jelentős részében együtt ment a vezető  párost követő 6-8 fős üldöző bollyal, amely a második körre teljesen szétszakadt. Végül 150 embert megelőzve, kilencedikként, 15:43-as idővel sikerült átlépnie a célvonalat.
 
A futam érdekessége, hogy az 1. helyet jelentős fölénnyel megszerző kecskeméti Palkovits István, tavaly Párizsban, az ISF Mezei Futó Világbajnokságon is 13 másodpercet vert a másodikra. A most  32 másodperccel utána befutó bajai Karai Levente a magyar triatlon egyik nagy reménységeként 2018-ban Junior Európa-kupát nyert Tiszaújvárosban, múlt vasárnap pedig ezüstérmet szerzett az Észak-afrikai Melillaban. Mindketten már a felnőtt mezőny felé kacsintgatnak.
 
Eredmények: