BJG BASKETBALL – FINALS – BAJNOK A 11F!

December 13-án csütörtökön elkezdődött végre a BJG Basketball rájátszása, melybe mind a 4 nevezett csapat bejutott. Az alapszakasz végeztével a következő párharcok alakultak ki:

  • az első helyen kiemelt 11F a negyedik helyen végzett 12B csapatát fogadta
  • a második helyen kiemelt 10F csapata pedig a harmadik helyezett 11B csapatával mérkőzött

11F – 12B  23 – 8

Már nem volt meglepetés, hogy a 12B csapata ezúttal sem tudott teljes kerettel kiállni a mérkőzésre, ugyanis ketten jelentek meg csak a találkozón. A 11F fair play-ből ötösre vizsgázott, így ők is lehozták egy játékosukat és 2-2 ellen játszottak a csapatok. Mrlják Máté ugyan mindent megtett a győzelemért, a csapat 8 pontjából mindet ő szerezte, ám ez kevés volt a 11F ellen, akik nagyszerű csapatjátékkal, taktikusan elfárasztva ellenfelüket mondhatni simán nyertek. A mérkőzés legjobbja a sok lepattanót szerző, nagyszerű védekező játékokat bemutató, végül 8 pontig jutó Tyukász Máté volt.

10F – 11B  20 – 17 (hosszabbítás után)

Kiélezett csatára volt kilátás a rájátszás második mérkőzésén és a csapatok ennek az elvárásnak megfelelően is játszottak. A mérkőzést a 10F csapata kezdte jobban, akik Vig Dániel vezérlésével 8 – 3-ra vezettek az első félidőben. A második félidőben azonban pontzuhatag következett és a 11B kapitánya, Faragó Tibor a kezébe vette az irányítást. 8 dobott pontjával csapata legjobbja volt és a 11B meg is fordította a mérkőzést. 12 – 15-re vezettek, amikor is Fagyal „IceCream” Gergő egy hatalmas „clutch” hármassal kiegyenlített és mivel a dobás után több pont nem született, hosszabbításra mentette a mérkőzést. A hosszabbításban a 10F és a mérkőzés legjobbja Vig Dániel egy bedobott büntetőjével és egy ziccer dobásával eldöntötte a találkozót. A 10F – 11B a BJG Basketball első hosszabbításos mérkőzése volt, a kilátogató szurkoló diákok egy végletekig kiélezett, fordulatos találkozót láthattak, melyen végül a 10F örülhetett.

BJG BASKETBALL
Playoff – 1. kör

11F – 12B  23 – 8
11F: Kátai M. 9. Tyukász M. 8, Bori N. 6,
12B: Mrlják M. 8, Gémes Cs.

10F – 11B  20 – 17 (h.u.)
10F: Vig D. 13, Fagyal G. 3, Péter T. 4,

BJG BASKETBALL FINALS

Az playoff első köre után december 15-én, szombaton rendezték a BJG Basketball nagydöntőjét, ahol a csapatok eldönthették, ki is lesz a BJG-s kosárlabdázás királya. A kilátogató nézők nagyon színvonalas mérkőzéseket láthattak.

Bronzmérkőzés
11B – 12B  12 – 20

A harmadik helyért szóló mérkőzést a 11B és a 12B csapata játszotta egymással. Ez a találkozó az alapszakaszban mindkét alkalommal egyik és másik csapat hibájából kifolyólag elmaradt, ezért nem lehetett előre tudni, hogy mit is várhatunk a mérkőzéstől. A találkozó szoros játékot hozott az első percekben, fej-fej mellett haladtak az osztályok. A 12B csapatában Kondor Kristóf már a mérkőzés elején hozta a tőle elvárható pontokat, a többiek is jól játszottak, de sajnos megint csere nélkül voltak, amely egy későbbi sérülés miatt problémákat okozott számukra. Az első félidőben úgy tűnt bárki megnyerheti a találkozót, a szerzett pontokra a másik csapat mindig válaszolni tudott, így 6-6-os eredménnyel vonulhattak félidőre a fiúk. A fordulópontot a második félidő eleje hozta, amikor is Mrlják Máté egy felugrás után rosszul érkezett talajra és bokasérülést szenvedett (low ankle sprain), bár sérülése nem volt túl komoly, a játékot sajnos nem tudta folytatni. A 12B csapata így három játékosra fogyatkozott és a fair play szabályait betartva a 11B csapata lehozott egy játékost a pályáról, hogy egyenlő esélyekkel folytathassák a mérkőzést. A hajtós végjátékban a gyors tempót diktált a 11B csapata, amely nagyszerű csapatjátékkal, egymással összedolgozva szerezte pontjait, Faragó Tibor, Pauli Alex és Szilaj-Varga Áron is 4 pont fölé jutott. Taktikájuk része volt az ellenfél gyors támadásokkal történő elfárasztása, amely egy jó dobóteljesítménnyel párosult és így meg is hozta gyümölcsét. A meccs végére magabiztos előnyt szereztek és végül 20-12-es végeredménnyel megnyerték a találkozót. A mérkőzés legjobb játékosa a 7 pontig jutó Szilaj-Varga Áron volt.

Döntő
11F – 10F  15 -13

A 11F és a 10F döntőjét már mindenki nagyon várta a gimnáziumban. Az már az alapszakaszban eldőlt, hogy ezen két csapat között évekre szóló rivalizálás lesz, ha kosárlabdáról van szó, ugyanis az első összecsapást a 10F nyerte 1 ponttal, a másodikat a 11F 2 ponttal. A várakozásnak megfelelően indult ez a mérkőzés is. Az elején a 11F taktikus kosárlabdázással, Kátai Máté és Tyukász Máté „pick and roll” játékaival kezdeményeztek és ebből alakították ki helyzeteiket. A 10F válasza erre az izolációs játék alkalmazása volt, amelynek lényege az volt, hogy Vig Dániel „KD” egyedül maradjon védőjével és ebből próbáljon meg helyzeteket kialakítani magának és társainak. A félidő 7-5-ös 11F előnnyel zárult. A második félidőben aztán Vig elkezdte szórni a kosarakat és Péter Tamás is hozzátett egy fontos 2 pontost, evvel a 10F átvette a vezetést. A 11F 4 pontos hátránynál időt kért és megbeszélték, hogy visszatérnek türelmes, taktikus játékukhoz. Végül Tyukász Máté és Kiss Gergő is fontos pontokat tudott szerezni „crunch time”-ban, majd Kátai Máté kulcsfontosságú büntetőit értékesítve újból a 11F vezetett. A mérkőzés utolsó perce komoly izgalmakat hozott, ugyanis a 10F 15 másodperccel a vége előtt két büntetőhöz jutott, Vig Dániel ebből 1-et értékesített, így 2 pontra csökkent a két csapat közti különbség. Ekkor a 11F bedobással hozta játékba a labdát és mivel a 10F csapata nem faltolt időben, így 12 másodpercet le tudtak pörgetni az óráról. Tyukász Máté került a büntetővonalra, ha két dobásából mindkettőt bedobja, akkor a 10F-nek már nem maradt volna reális esélye a győzelemre. Máté kihagyta az első és a második dobását is, ám ez hozta számukra a sikert végül, ugyanis Kátai Máté leszedte a lepattanót és, mint a tavalyi NBA nagydöntőben JR Smith (csak itt nem a győzelem múlott rajta), kifutott vele félpályáig és ezzel az akcióval le is telt az idő. A kilátogató szurkolók hatalmas tapssal jutalmazták a látott játékot és végül mindkét csapat méltóságteljesen távozhatott, ugyanis nagyszerű mérkőzést játszottak egymással. A döntő legjobb játékosa a 10F-ben játszó Vig Dániel volt, aki 11 pontig jutott. A BJG Basketball bajnokság MVP-je, azaz legértékesebb játékosa a 11F-ben játszó és végig nagyszerű védekező-, és támadójátékot bemutató Kátai Máté lett.

BJG BASKETBALL FINALS

11B – 12B  12 – 20
11B: Faragó T. 4, Pauli A. 5, Szilaj-Varga Á. 7, Orbán A. 1, Lekrinszki J. 3, Justin A.,
12B: Kondor K. 8, Mrlják M. 2, Rosta D. 2, Gémes Cs.,

11F – 10F  15 -13
11F: Kátai M. 5, Tyukász M. 4, Kiss G. 4, Bori N. 2, Kovács S.,
10F: Vig D. 11, Péter T. 2, Fagyal G., Vasinka Á., Palásti D.,

BJG Basketball Összefoglaló

Először került megrendezésre iskolánkban házi kosárlabda bajnokság és ki lehet mondani, hogy hatalmas sikernek örvendett a rendezvény. A csapatok testnevelés órákon és külön edzéseken is készültek a mérkőzésekre, a diáktársak sokszor kilátogattak a mérkőzésekre és szurkoltak osztálytársaiknak, barátaiknak. A sport közösség összetartó ereje újból megmutatkozott és az is újra bizonyítást nyert, hogy a BJG egy igazán sportos gimnázium, ugyanis a megannyi sportág mellett, melyet diákjaink edzés és versenyszinten űznek, a kosárlabda is felkerült iskolánk legkedveltebb sportjátékai közé. A döntő és bronzmérkőzés napján nagyjából 50-60 fős közönség szurkolta végig a meccseket és sok tanuló már jelzését adta, hogy a következő kosárbajnokságon szívesen részt venne. A résztvevő diákoknak egytől egyig hatalmas dicséret jár, ugyanis mindent megtettek a győzelemért és kiadták magukból a maximumot.

Végezetül pár eredmény és statisztika:

Végeredmény:
1. 11F     2. 10F     3. 11B      4. 12B

MVP (legértékesebb játékos): Kátai Máté (11F)

Legjobb pontszerzők:  1. Kátai Máté 93 pont (13,2 pont/meccs), 2. Vig Dániel 61 pont (10,2 pont/meccs), 3. Szilaj-Varga Áron 31 pont (6,2 pont/meccs), Tyukász Máté 31 pont (6,2 pont/meccs), 4. Faragó Tibor 27 pont (5,4 pont/meccs), 5. Pauli Alex 26 pont (4,3 pont/meccs)

Most improved player (legtöbbet fejlődő játékos): Fagyal Gergő (10F)

Legjobban védekező játékos: Lekrinszki János (11B)

Legtöbb dobott pont egy mérkőzésen: Kátai Máté – 30 pont (2. forduló, a 12B csapata ellen)

A BJG Basketball All – Star csapata: Vig Dániel – Faragó Tibor – Kátai Máté – Szilaj-Varga Áron – Kondor Kristóf 

Nélkülük az esemény nem valósulhatott volna meg, köszönet segítségükért: Kiss Attila, Borda Zsolt, Papp Zoltán,
Külön köszönet: Kádár Réka, Vigvári Tímea (10F), Bakai Petra (10A)

A BJG BASKETBALL MÁRCIUSBAN VISSZATÉR!