BME Ifiegyetem

„Szorgalommal és kitartással nagyon messzire lehet jutni … ” 

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem idén első ízben rendezte meg az ’Ifiegyetemét’. Olyan középiskolásokat vártak az ország minden szegletéből, akik érdeklődnek a természettudományok iránt. A BJG-ből 7 diák- Almási Adél, Horváth Chiara, Csernák Enikő, Farkas Anna, Koscsó Fanni, Sprok Lilla 11.F, Ferenczi Lajos 10.A- jelentkezett erre és  Szabó László tanár úr kíséretében július 16-19-ig részt vettek ezen a rendezvényen.

Nagyon érdekes, színvonalas programot állítottak össze a szervezők. Mind a nyolc egyetemi kar bemutatkozott egy érdekes szakmai előadással. Többek között megtudhattuk, hogy a Z generációt hogyan próbálják különböző fogásokkal potenciális vásárlókká tenni a marketing szakemberek. De a földrengések pusztító hatásairól, ill. ezek elleni védekezésről is érdekes dolgokat hallottunk. Mi köze van a tejfölös-hagymás chips-nek az enzimekhez? Az enzimmérnökség c. előadásból ezt is megtudhattuk. A nemrég fejeződött be az Országház felújítása. Ennek menetéről is és a felhasznált forrás mészkőről is hallhattunk a tábor alatt.

Az előadások mellett szemináriumokon is részt vettünk. Voltunk a Nagyfeszültségű Laboratóriumban, ahol személyesen lehetett kipróbálni a Faraday-kalitkát. Ez a fém kalitka a 750000 V feszültséggel gerjesztett villám ellen is védelmet nyújt. De bemutatták azt is, hogy a villám nem mindig a legmagasabb pontba csap bele! Megmutatták azt is, hogyan lehet egy ember mozgását lemodellezni, azaz számokba átültetni és ezt miként használják fel a filmes szakmában vagy az ortopédiai vizsgálatokban. A szakmai programokat kirándulásokkal tették színesebbé. Voltunk a Csodák Palotájában és az Egis Gyógyszergyár működését bemutató interaktív ’okosházban’ is.

Budapest építészeti érdekességeit egy Gellért-hegyi séta, ill. egy hajókirándulás alkalmával ismerhettük meg. A jó hangulatot a különféle játékokon kívül a közös esti palacsintasütés és a Kinect-es tánc biztosította. Az eltelt négy nap alatt a résztvevők bepillantást nyertek az egyetemi életbe, az ott zajló munkába.