Őszi szünet Sertában

„Acting for a better Europe” elnevezésű Erasmus+ pályázat keretében intézményünkből 4 diák és 2 tanár vett részt diáktalálkozón Portugáliában, Sertában az őszi szünetben. Tanulóink, Bartók Evelin, Antal Hanna, Puskás Szilvia és Bárány Boldizsár, portugál, cseh és olasz diákokkal együtt sokrétű,izgalmas feladatokon keresztül gyakorolhatták az angol nyelvet és bizonyíthatták együttműködő-képességüket.
Még kiutazás előtt, előzetes feladatként prezentációkat készítettek a résztvevő diákok saját országuk gasztronómiájáról, bemutatták jellegzetes ételeiket és azok elkészítését. Délutáni workshop keretében, vegyes csoportokban el is készítették a portugálok egyik jól ismert és méltán népszerű süteményét.
Már az első napon megalakultak a vegyes csoportok és együtt dolgoztak, két-két tanár segítségével. A hét folyamán több kérdéscsoportot jártak körül a közös foglalkozások keretében. Olyan kérdésekre keresték a választ, mint „Milyen fiatalnak lenni az EU-ban?”
Többek között megvitatták még az ösztöndíj lehetőségeket a különböző országokban, ezen kívül, hogy miben is mutatkozik meg a kultúrák különbözősége, valamint hogyan tudnunk elfogadóbbakká válni.
A közös munka mellett, közös kirándulások is voltak: egy csodálatos hegyi túrán vettünk részt Serta közelében, egész napos városnézésre mentünk Coimbrába, ahol nagy élményt nyújtott az egyetem és az egyetemi könyvtár megtekintése, angol nyelvű idegenvezetéssel. De volt portugál táncbemutató is, tánctanítással.
Pénteken délelőtt minden csoport elkészítette a prezentációját a hét folyamán feldolgozott kérdésekből valamint a hét során készített legjobb fotókból és egy közös táncot mutattak be a beszámoló végén. A külföldi diákok betekintést nyerhettek a családok mindennapi életébe is a hét folyamán.   
Érdekes, és sok szempontból más világot tapasztalhattunk meg az ott töltött hét során, barátságok szövődtek, kiszélesedett ismét a világ előttünk. Szép emlékekkel térhettünk ismét haza.