Nyílt nap a Csongrádi Rendőrkapitányságon

A Csongrádi Rendőrkapitányság nyílt napot szervezett 2019. április 26-án, pénteken az érdeklődő diákoknak és felnőtteknek. Erre a nyílt napra – mint megtudtuk – minden évben sor kerül és ez az a nap, amikor egészen másfajta oldalról is van lehetőségünk megismerni a szakemberek munkáját egyúttal bepillantást nyerhetünk olyan kulisszatitkokba is, amiket a hétköznapok során nem tudhatunk meg. A délelőtt folyamán köszöntöttek minket a főépület előtt majd rövid tájékoztatót követően először a rendőrautókat és tűzoltókocsikat volt lehetőségünk kipróbálni. Egyúttal érdekes és hasznos tudnivalókat hallhattunk a felszerelésekről és technikai eszközökről.

A továbbiakban az udvar felé vettük az irányt, ahol több helyszínen is vártak minket különböző feladatokkal, tájékoztatóval. Részt vettünk az úgynevezett mágnesporos tenyérlenyomat elkészítésében, ami azért is különleges, mert nem kellett hozzá szinte semmi, csak a tenyerünk, egy kis mágnespor és egy érdekes eszköz, ami segítségével el lehetett készíteni a személyazonosításra szolgáló egész tenyeres lenyomatot. Az elkészült lenyomatot ajándékba megkapta mindenki, így nem távoztunk üres kézzel. Mindeközben arról is beszélgettünk, hogy mennyire megváltozott a rendőrök munkája az elmúlt időszakban és többek között ez a fajta személyazonosítás nagyban megkönnyíti és meggyorsítja a bűnözők elfogását. A másik helyszínen érdekes tájékoztatót hallottunk a rendőrök által használt eszközökről, fegyverekről, védelmi ruházatról és a kíváncsi, egyúttal  bátrabb diákok fel is próbálhatták ezeket. A nap talán legérdekesebb eseménye egy baleseti helyszínelés nyomon követése volt, amelynek során különleges információkat tudhattunk meg a baleseti helyszínelő munkájáról és a gyakorlatban is megtapasztalhattuk, hogy milyen érdekes ez a munkakör illetve mennyire fontos az apró részletekre odafigyelni a munkavégzés során, mert ezek árulkodó jelek egy balesettel kapcsolatban.

A rendőrségi napon jól éreztük magunkat és igazán szerencsések voltunk, mert az időjárás is kedvezett a szabadtéri programnak. Köszönettel tartozunk a szervezőknek, a rendőrségnek, a szakembereknek, akik nagy szeretettel és türelemmel fogadtak minket.

A nap érdekesebb eseményeiről készítettünk néhány fotót is, amelyeket a Galériában helyeztünk el.

 

Rideg-Fekete Márta

osztályfőnök