CodeWeek a Batsányiban is

Október vilégszerte a kódolásról szól, iskolánk is csatlakozott az Europe Code Week-hez.  A kezdeményezés arra irányítja figyelmünket, hogy a programozás megtanulásával jobban tájékozódunk a gyorsan változó világban, segít megérteni a különböző technológiák működését, készség- és képességfejlesztő hatásának köszönhetően pedig új ötleteket és innovációkat dolgozhatunk ki.

A tanítási órákon a diákok előismeretéhez, tanulmányaihoz illeszkedve kapcsolódtunk be  az európai rendezvénysorozatba.

Technika órán  az ötödikesek és hetedikesek már jól ismerik a Micro:bit-et, idén alkonykapcsolót készítettek a mikrovezérlő programozásával. Először különböző fényviszonyok mellett megfigyelték a beépített fényérzékelő működését. Majd tapasztalataikat és előzetes kódolási ismereteiket felhasználva olyan programot állítottak össze, ami a külső körülményektől függően vezérelte a Micro:bit kijelzőjét, a fotók ezen az órán készültek.
A hatodikosok a lámpás útkereszteződést szimuláló programot készítettek, a gyalogosok és a közúti járművek lámpáit kellett összehangolni, Scratch kódolásban megszerzett jártasságukat és a technika órákon a közlekedésről tanultakat együtt kellett alkalmazniuk, egy ilyen egyszerűsített helyzetet mutat be Csongor  munkája.

Informatika órán az ötödikesek első blokkjaikat rakosgatják a Scratchben, a kódolás hetében az „iskolapélda” számukra a már klasszikusnak számító gyűjtögetős játék volt. A hatodikosok a html nyelv alapjaival ismerkedve első weboldalaikat kódolják, a téma híres magyar találmányok bemutatása. A hetedikesek most ismerkednek a karakteres kódolással, ők Pythonban fejlesztettek. Az első ‘igazi’ megrendelésre írt kód a Mesebolt eladóját segíti, de már többen dolgoznak a továbbfejlesztésén is 🙂 .