WRO robotversenyen jutott tovább a LegoFiúk csapata

A WRO robotversenyen a Kozma Péter, Pigniczki Péter és Suti Simon  alkotta ötödikes LegoFiúk és a BJGirls (Kardos Réka, Keller Kitti (5.f) és Puskás Szilvia (6.f ) csapatok képviselték iskolánkat. A versenyen fej-fej mellett küzdöttek, a továbbjutást a legjobb regionális pontszámmal és kiváló csapatmunkával a LegoFiúk nyerte el. Az ötödikes fiúk országos viszonylatban az 5. legjobb pontszámmal jutottak a döntőbe, amelyet 2019. július 9-10. között Tatabányán rendeznek.

A BJGirls csapat a regionális második, országos összesítésben a 10. helyen zárt. Mindkét csapatot dicséret illeti!

A verseny témája az Okos Városok (Smart Cities), a regular kategória  elementary korosztályú versenyzőinek terepasztala az önvezető autókhoz kapcsolódik. A self-driving car olyan autó, amely emberi beavatkozás nélkül, digitális technológiák segítségével képes önállóan közlekedni akár városi forgalomban is, érzékeli környezetét, navigálja önmagát. 

A versenypálya egy lehetséges okos város egyszerűsített modellje, ahol a robot autónak gyerekeket és felnőtteket kell a megfelelő célhelyre szállítani, mindössze 2 perc alatt (az elementary korosztály feladatának és értékelésének pontos leírása).

A felkészülés során a diákok megtervezték, megépítették a versenyrobot prototípusát, majd a programozás, tesztelés során igyekeztek tökéletesíteni a szerkezetet.  Ez sokszor a robotkonstrukció teljes újra gondolását jelentette. Sok délutánt és több teljes napot is a fejlesztő munkának szenteltek a diákok, erre a BooTCamp elnevezésű tehetséggondozó programunk biztosított lehetőséget. Fejlődött algoritmusalkotó képességük, problémamegoldó gondolkodásuk. A hatékony felkészülés érdekében erősségeikre alapozva meg kellett osztaniuk egymás között a feladatot. Az egész napos „alaptáborok” során a lazító programok és a közös étkezések a csapatépítést és a gyerekek együttműködésének fejlődését is támogatták, és egyúttal segítették a reggel 8-tól délután 4-ig tartó versenyen való helytállást.

A felkészülés és a verseny során is szem előtt tartottuk a WRO (World robot Olympiad) nemzetközi etikai kódexét (magyar, angol) amelynek alapgondolata:

Nem az a fontos, hogy nyersz vagy veszítesz,
hanem hogy milyen sokat tanulsz ez idő alatt.”

A versenyszabályok szigorúak, de előre ismertük, eszerint készültünk. A 8 órás verseny alatt a csapatvezető tanárok mindössze háromszor 5 percet tanácskozhattak a csapataikkal az un. coach meeting keretében, ezek időpontját előre rögzíti a verseny időbeosztása. A verseny többi szakaszában a csapatok teljesen önállóan építettek, programoztak, tanáraik távolról szemlélhették a diákok tevékenységét.

A verseny megkezdése előtt a felkészüléshez használt robotot a legapróbb alkatrészekre szét kellett szedni (ezt a zsűri ellenőrizte is),

majd minden útmutató vagy elkészítési segédlet nélkül kell újra  megépíteni.

A rövid ebédszünetben igyekeztünk a szabadban feltöltődni a délutáni versenyrészhez.

A robot bemutatása után kezdődhet  a tesztelés és a megoldás tökéletesítése, amely során újabb nehézségeket is jelentkeztek, hiszen a verseny helyszínén gyakran mások a szenzorok által érzékelt környezeti tényezők, pl. a fényviszonyok, pályaméretek.

2019. június 5-én a Szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra adott otthont a WRO (World robot Oliympiad) regionális fordulójának. Az országban hat helyszínen (Kaposvár, Debrecen, Szeged, Székesfehérvár, Budapest, Győr) rendeznek kvalifikációs fordulókat, ahonnan az indulók számának arányában juthatnak tovább csapatok.

A felkészülés és a verseny egyaránt jól sikerült,  sok új ismerettel és versenytapasztalattal gazdagodtak a gyerekek, az eredményhirdetésen az oklevél mellé ajándékcsomagot is kaptak a versenyzők a fő szervezők, az Edutus Egyetem és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara jóvoltából.

A csapatok felkészítő tanárai: Giliczéné László Kókai Mária és Gilicze Tamás.