„A mozgáshoz úgy közelíts, ahogy az élethez: lelkesedéssel, örömmel és hálával. Mert a mozgás az élet, az élet pedig mozgás. Mindkettőtől azt kapod, amit beleteszel.” /Ron Fletcher, amerikai táncos és pilates oktató/

A május hónap az egészséges életmód jegyében telt iskolánkban is, hiszen az utolsó előtti hónap témája a boldogságórákon ehhez kapcsolódott. Ez a téma igazán hálás a számunkra, mert tapasztalatunk szerint, és az osztályfőnökök beszámolói alapján is elmondhatjuk, hogy a batsányis diákok nagyon szeretnek mozogni és az osztályfőnökök is fontosnak tartják ezt a példát követni az egészséges életmód tekintetében. 

A legfiatalabb fecskék a testmozgás hónapja alkalmából osztálykirándulásukat ebben a témakörben szervezték, ugyanis a CyberJump ugrálóparkban és az Elevenpark mozgásos, játékos fejlesztőparkban voltak osztálykiránduláson. A gyerekek nagyon élvezték a sok ugrálást és játékot. A sportprogramok között volt: trambulinos ugrálás, kidobó, kosárlabda, fogó, bújócska, falmászás, egyensúlyozó pálya, „ninja warrior” pálya, szivacsgödörbe ugrás, toronyugrás, mászóház, csúszda, billiárd foci, interaktív fal.

A 8.F osztályos diákokkal az ópusztaszeri jurtaszállásra látogattunk el, ahol az egész hétfői napunkat kötetlen játékokkal, csapatépítő mozgásformákkal töltöttük. Voltak, akik fociztak, tollasoztak, míg mások röplabdáztak. A keddi napon beutaztunk Szegedre és az Aquaparkban töltöttünk el pár órát, ahol szintén sok lehetőségünk volt mozogni és önfeledten élvezni a jó napsütést, illetve a vizes medencék hangulatát. 

A 10.F osztály tanulóinak életében központi szerepet játszik a testmozgás. Szinte valamennyien rendszeresen járnak edzésre a választott sportjukban, hétvégenként pedig versenyekre, mérkőzésekre. Többen országos szintű eredményt értek el ebben a tanévben is vízilabdában, országúti kerékpározásban, kajakozásban, evezésben, labdarúgásban, kézilabdában. A versenyszerű sportolás mellett szabadidejükben is futnak, kerékpároznak, iskolai kosárlabda- és pingpongbajnokságot kezdeményeztek. A szünetekben is szívesen pingpongoznak, és mindezek mellett testnevelés órán is lelkesen mozognak, leginkább röplabdázni szeretnek.

Az osztályok lelkes részvétele mellett iskolánkban a felnőttek is élen járnak saját példamutatásukkal a mozgás fontosságának tudatosításában, hiszen a pedagógusok közül többen aktívan mozgunk, így például kézilabdázunk, röplabdázunk, futunk, jógázunk, Crossfit edzéseken veszünk részt, pingpongozunk és amikor csak tehetjük szívesen biciklizünk a szabad időnkben is. 

Ahogyan a beszámolóból is kitűnik, a batsányis diákok és felnőttek szeretnek mozogni, és nemcsak májusban, hanem egész évben is tudatosan tesznek azért, hogy mentális és fizikai szinten is megőrizzék egészségüket. Ennél többet nem is kívánhatunk, hiszen a boldogságórákhoz kapcsolódó továbbképzésen is azt erősítették bennünk a program elindítói, hogy a mozgás „mindent visz”, így aki rendszeresen mozog, az már az egyik legfontosabb lépést teszi meg az egészséges életmód megvalósításáért a saját életében! 

 

Az osztályfőnökök beszámolói alapján írta:

Rideg-Fekete Márta, Örökös Boldog Iskola programkoordinátor, osztályfőnök