Élménybeszámoló nyári táborról

Eredményhirdetés

A Batsányi János Alapítvány kuratóriuma ebben a tanévben először pályázatot írt ki a gimnázium diákjai számára „Élménybeszámoló nyári táborról” témakörben. Azt kértük a diákoktól, írják le röviden, milyen táborban vettek részt a nyáron, kitől hallottak a táborról, milyen programokra, élményekre emlékeznek vissza szívesen, kinek ajánlanák ezt a tábort. A pályázat célja az volt, hogy felhívja a diákok figyelmét a lehetőségekre, kedvet csináljon a táborozáshoz. 

A kuratórium két kategóriában hirdetett győztest:

5-8. osztályos kategóriában első díjat nyert: Seres Péter 5.F osztályos tanuló

9-12. osztályos kategóriában első díjat nyertek: Badó Csaba és Kovács Márton 11.F osztályos tanulók

Íme a két nyertes pályázat:

FOCI TÁBOR

(Seres Péter 5. F)

  Én már 6 éve focizom. Szeretek focizni és ez a kedvenc sportom. Ezt a tábort az edzőm ajánlotta. A hét július 19-én kezdődött. 10 ezer forint volt. Na de térjünk a lényegre. A tábor minden nap délelőttjén volt. Egy hetem a focis táborról.

Hétfőn elég nehéz napunk volt, mivel 2 órás edzés volt. Utána még fél óra foci. Az edzésen kapura lőttünk majd a gyorsaságot és az állóképességet fejlesztettük.

Kedden csak meccseztünk így nem volt olyan fárasztó mint a hétfő.

Szerdán se pihenhettünk, mivel egy újabb 2 órás edzés vette kezdetét. Ezen az edzésen a cseleket és a passzokat gyakoroltuk. A kapura lövés sem maradhatott el. Aznap viszont nem volt foci.

 Csütörtökön pihenhettünk ugyanis ellátogattunk a Szent Gellért Fórumba. Nagyon sok dolgot tudtunk meg a szegedi stadionról.

Pénteken elmentünk az uszodába. Onnan 1 órakor jöttem haza. Találkoztunk az Erzsébet táborosokkal is.

Nagyon jól éreztem magam. Ez lett volna egy hetem a focis táborról. Ezt a tábort tudom ajánlani azoknak akik szeretnek focizni.

 

Élménybeszámoló

a Veszprémi  Pannon Egyetem által megszervezett, Csopakon, 2021. június 28 – július 2-ig megtartott diák táborról.

(Badó Csaba és Kovács Márton 11.F)

             2021 júniusában, miután véget ért a suli, és volt lehetőségünk ismét együtt tölteni társainkkal az időt, újra lehetővé vált, hogy nyári táborok kerüljenek megszervezésre. Minket Giliczéné László-Kókai Mária Tanárnő értesített arról, hogy a Veszprémi Pannon Egyetem tábort szervez. A tábor célja a pályaválasztás lehetőségeinek bemutatása a fenti egyetemen.

             Erről az egyetemről azt érdemes tudni, hogy elsősorban a természettudományok, környezetvédelem iránt érdeklődőknek nyújt továbbtanulási lehetőséget, s nyilvánvalóan azért kerülhetett Csopakra a tábor helyszíne, mert ez a balatoni település karnyújtásnyi távolságra van Veszprémtől.

              Őszintén szólva, nekünk elsősorban az járt a fejünkben, hogy itt a kiváló lehetőség: a Balatonon eltölteni egy szűk hetet, tudunk találkozni más gimnáziumokból érkező diákokkal, s minden este biztosan buli lesz. Nyilván mi is tudtuk, hogy a tudomány is nagy szerepet fog játszani a tábori programban, s tisztában voltunk azzal is, hogy minden tábornak vannak szabályai, de mindent összevetve úgy gondoltuk, belevágunk.

             A programot már előzetesen megkaptuk, közvetlenül a regisztráció után. Egyértelmű volt, hogy pár kémia-fizika-biológia óra jön a tábori héten, s lesznek kísérletek is, kirándulások a természetben.

              Amikor június 28-án délelőtt Csopakra érkeztünk, – hihetetlen melegben -, nagyon ígéretes volt a Balaton látványa. Meglepő információként hallottuk, hogy az országban összesen 20 főt ért el ennek a tábornak a híre.

        A belépő regisztrációt követően megkaptuk a szabályok listáját, szétosztottak minket házakba, maximum 2 fő aludt egy szobában. Napi 3 étkezést is biztosítottak nekünk a tábori étteremben.

         Összesen 4 csoportra volt osztva a tábor, s minden csoportnak volt egy, a veszprémi egyetemen végzett vezetője, akik fiatalok voltak. Velük jó baráti viszonyba kerültünk, tegeződtünk. A csoportra osztás nem volt véletlen, hiszen az egész tábor programjának meghatározó eleme volt, hogy minden csoportnak, minden nap feladatokat kellett megoldani, s ebben közöttünk verseny volt, melynek végeredménye csupán a záró estén – július 2.-án, este- került kihirdetésre.

         Minden nap részt vehettünk tudományos előadásokon, így például a globális éghajlatváltozásról, az „intelligens” folyadékokról, valamint számos környezetvédelmi problémáról hallhattunk.

              A Balaton-felvidék szépségeit, természeti környezetét nézhettük meg a második nap délelőtt a Csopaki Kilátóból.

             A harmadik nap programjaiból kiemeljük, hogy a Veszprémi Egyetem Mérnöki Kutatóműhelyében interaktív labortúrán vettünk részt. Rendkívüli volt a labor felszereltsége, majdnem olyan jó, mint a mi gimnáziumunké?

              Érdekes volt a csongrádi származású kémia tanárnő, Dr.Szabóné Dr.Bárdosi Erzsébet előadása is  A vegyészkobold egy napja címmel.

               Előadást hallgattunk a vegyészmérnöki hivatásról, s megállapítottuk, hogy mi nem leszünk vegyészmérnökök.

               Kísérletek nagyon hideg tájakon előadásával dr. Medvegy Tibor a szárazjéggel ismertetett meg minket.

               A környezetmérnöki intézet munkatársainak közreműködésével zajmérést és vízminőség-mérést végeztünk.

            A programjaink között szerepelt számos biológiai, fizikai, kémiai kísérlet bemutatása. Minden este mérnöki munkához hasonló feladatokat kellet megvalósítani. Igy például katapultot építeni.

             Összességében számos, érdekes tudományos előadást hallottunk, amit a nagy melegben néha nehéz volt követnünk. Az esténkénti csapatversenyeken végülis utolsó lett a csapatunk, de a részvétel a fontos – ezzel vigasztalódtunk.

               Ami a szabadidős programokat illeti, mi minden délután a Balatonban fürödtünk, hiszen a tó a szállásunktól 150 méterre terült el. Esténként, a versenyek után filmeztünk, beszélgettünk.

            A szállásunk kényelmes, az étkezéseink pedig kiválóak voltak.

            Amit sajnálunk, hogy ide sokkal több diák jöhetett volna az országból, így még több gimnazistával tudtunk volna összebarátkozni. A Szervezők kicsit szomorúak voltak, hogy ilyen kevesen jelentkeztek, pedig a remek programokon túl még ajándékokkal – naptárak, tollak, póló, kulcstartó, s persze maszk -kedveskedtek nekünk. Ennek ellenére, úgy tűnik, az egyetem jövőre is megszervezi a tábort.

             Mi minden érdeklődő diáktársunknak ajánljuk, hogy a jövő évi, a Veszprémi Pannon Egyetem által szervezendő táborra regisztráljon!

            Hiszen a Balatonon szervezik, érdekes programok, új barátok, teljes ellátás! Mindez teljesen ingyenesen!

              Ha bárkit érdekelnek további részletek, szívesen állunk rendelkezésére s köszönjük Giliczéné Tanárnőnek a figyelemfelhívást!

                                                              Badó Csaba és Kovács Márton 11/F