A magyar nyelv napja

„A nyelv maga a végtelenség. Minél tovább foglalkozom vele, annál inkább látom, hogy sohase lehet a végére érni.” (Kosztolányi Dezső)

November 13-án emlékezünk meg anyanyelvünkről, az országgyűlés 2011. szeptember 26-án a magyar nyelv napjává nyilvánította ezt a napot. 1844-ben ugyanis ekkor fogadták el a magyart államnyelvvé tevő, a magyar nyelv és nemzetiségről szóló 1844. évi II. törvényt. A Szegedi SZC Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium már hagyománnyá válóan hirdeti meg minden évben a nyelvről, a nyelvvel való játékot középiskolásoknak. A vetélkedő idén online fordulókból állt a járványhelyzet miatt. 3 fős csapatok mérték össze tudásukat. A feladatok sokkal inkább a nyelvi leleményt igényelték, mint a tankönyvi tudást. Meghatározott időre kellett a feladatokat elkészíteni és visszaküldeni a szervezőknek. A kérdések megmutatták, hogy mennyire sokszínű nyelvünk, milyen nehéz néha az egyszerűnek tűnő feladatot is megoldani. Nem véletlenül az egyik legnehezebb nyelv a magyar.

Iskolánkat két csapat képviselte. A 10.B osztály tanulói: Bajczár Anasztázia, Tari Ivett, Varga Dorina már tapasztaltan indultak a versenyre, hiszen az előző tanévben már kipróbálták a feladatmegoldás izgalmait. Felkészítő tanáruk Postáné Pető Györgyi volt.

A 9. B osztály csapatát Lucz Linda, Halmai Jázmin és Tóth Evelin alkotta. Felkészítő tanáruk: Posta István.

Mindkét csapat nagyon szépen szerepelt. A 10. osztályos lányok 1. helyezést, a 9. B osztályosok pedig 2. helyezést értek el.