100 év 100 pillanat – Tanul az osztály…

A Szent Imre Gimnáziumban a tanárok csakis tankönyvből taníthattak. A tanárok a tananyagot nem diktálhatták a diákoknak, s a tanulók nem használhattak jegyzeteket. Általában kéthetenként dolgozatot írtak, ezzel mérték az elsajátított tudást. A tananyagot azért megpróbálták egy kicsit érdekesebbé tenni a kor kínálta lehetőségekkel. Az oktató céllal készült üveglemez diapozitív felvételek a tantárgyak szemléltetésében kaptak fontos szerepet.

 

„A nm. V. K. M. a nevelés szolgálatába állította a filmet is. A rendelkezésnek megfelelően a délelőtti órák keretében bonyolítottuk le ezeket az előadásokat a városi Uránia mozgóban szakszerű magyarázatok kíséretében. Ezek az oktatófilmek az egyetemes történelem köréből kétszer mutattak be jeleneteket (Ókori emlékek, A görög hőskor,) ugyanígy a reáliák világából (Erdőn-mezőn, Látogatás egy modern kohóműhelyben.)” A földrajzi ismeretek köréi bővítette a Finnlandia és Spanyolország c. film, a magyar filmgyártás gyarapodása, a nemzeti érzés ápolója volt a Szent Jobb története és Szabó Pista, a kis hős. A komoly tanítás és tanulás mellett a jól megválasztott kisérő filmek kacagtató jelenetei gondoskodtak a jó kedély, a diákos kacagás állandó ébrentartásáról.” (Értesítő az 1926/27-es évről)

A kommunista időszakban a Szent Imre Gimnázium is csatlakozott a „Tanulj Jobban Mozgalomhoz”, valamint a tantestület részt vett az országos „Nevelj jobban” mozgalomban is.