100 év 100 pillanat – Úr Márton igazgató

Az igazgatói székben Róder Pált Úr Márton váltotta. Magyar-latin szakos tanárként már évek óta a gimnázium tanára volt. Az iskolában működő Gr. Széchenyi István Önképzőkör vezetőjeként is tevékenykedett. Rövid igazgatósága után előbb Szegedre került, ahol a Klauzál Gimnázium vezetésével bízták meg (ma Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium), majd 1935-től Debrecenben folytatta munkáját a Fazekas Gimnázium igazgatójaként. Csongrádi tevékenységéről csak az évkönyvek szűkszavú információja ad némi támpontot.

Oláh Gábor Naplók című könyvében debreceni éveiről találtunk anekdotákat, ő nevezi a frissen kinevezett igazgatót „falusi Julius Caesarnak”. A részlet innen származik.

„Reáliskolánknak új igazgatója van. Ur Márton. Furcsa kis mokány ember. Református. Megittasodott pedagógus. Bámulatos rátermettsége van az ideális házmesterségre. Minden zeget-zugot kiszagol, minden lámpát, asztalt, széket, ajtót újrafest vagy kicserél. Mindig mérgesen kiabál, öt kilométerre hallik a hangja, pedig haragudni sem tud. Csak ez a modora. Homo fortissimus. Homo fortissimo. Beregszászon, a megszállás idején, hősi küzdelemmel akarta fenntartani a magyar iskolákat, de nem lehetett. Elvérzettek. Ő is menekült. Most hozzánk került. Sok dolga lesz. A Reál Augias istállója.”

Magyarország tiszti cím -és névtára kiadványában találtuk meg a nevét, először 1918-ban még Beregszászon említve, majd 1929-ben már Csongrádon.