Kutatók Éjszakája a Batsányiban

Több, mint százan voltak kíváncsiak a Batsányiban meghirdetett programokra. Családok, tömörkényi és szentesi iskolás csoportok, a tudomány iránt érdeklődő csongrádiak, nemrégen érettségizett batsányisok és jelenlegi diákjaink zsivajától volt hangos péntek este a gimnázium. A laboratórium termek izgalmas biológia és kémia kísérleteknek biztosítottak helyet. A harmadik emeleti folyosó látványos fizika kísérletekkel népesült be, kitelepült a digitális homokozó és Gó táblák fedtek be egy asztalt. A biológia termet elfoglalták a robotok, a Szucsán András teremben előadások váltották egymást. A gimnázium legfelső szintjén egyszerre öt helyszínen, lelkes tanárok, laboránsok és segítő batsányis diákok várták a kísérletezni, szemlélődni vágyókat. 

A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a népszerűsítésére.  A Csongrádi Batsányi János Gimnázium Természettudományos Diáklaboratóriuma negyedik alkalommal csatlakozott az országos kezdeményezéshez.

A Kutatók Éjszakája batsányis programjai az országos honlapon is elérhetőek, itt  programok neve szerinti abc rendben említjük őket

  • Digitális homokozó – Gilicze Tamás tanár úr, és diákjai: Bárkai Flóra Fáni és Sinkó Dóra (7.f) új feladatkörben mutatták be a játékokból ismert kinect szenzor. Az érdeklődök a kezükkel különböző domborzati elemeket alakítottak ki a terepasztal homokjából. A kinect szenzor interaktív módon változtatta a rávetülő  szintvonalakat és színeket, majd az érdeklődők egy rövid prezentációt lapozva magyarázatot kaptak a helyben megépített digitális homokozóról is.
  • Ég, ami ég – és nem, ami nem
    Tábori Levente tanár úr és a vele együtt kísérletezők próbáltak meggyújtani anyagokat, amik nem szoktak meggyulladni és “éghetetlenné” tenni, amik könnyen gyulladnak. A laboratóriumi gyakorlaton Kovácsné Esztergálos Rita, Palatinus Ákos laboránsainkon kívül Szlovák Réka, Zahorecz Petra 12.a és Balogh Bianka 9.a osztályos diákok segítették a részvevőket.
  • Fényképeimmel tudok újat mutatni az embereknek a természetről, és ez szerintem egy jó dolog.”
    A Kutatók Éjszakáján Koncz-Bisztricz Tamás 9. b osztályos diákunk is bemutatta fényképeit és mesélt azokról a pillanatokról amelyeket kinn a természetben élt át.
  • Fizika kísérletek kavalkádja: miközben Szabó László tanár úr az Ericson Székházban népszerűsítette a fizikát, 10. és 11. évfolyamos tagozatos diákjai a BJG-ben, a 3. emeleti folyosón elhelyezett azonnal kipróbálható kísérleteknél álltak helyt: 
    A nem-newtoni folyadékkal (víz és keményítő keveréke) való ismerkedésre Pataki Péter Pál biztatta az érdeklődőket.
    Nagy Saroltával és Justin Csabával a légnyomást és annak változását lehetett egyszerű eszközök segítségével vizsgálni. Üvegpalack és 50 filléres, pohár és műanyag lap, gézzel fedett üveg voltak a kísérletek kellékei.
    Kókai Laura, Bodzás Adrienn,  Kordás Bálint és Hegedűs Patrícia (10.a) asztalánál a Bernoulli törvényt lehetett játékosan megfigyelni: szívószálak, labdák, tölcsérek, műanyag poharak, papírgalacsinok, lufik korsók és üdítős dobozok segítségével.
    Berényi Patrik egy nagy hordó és füstgép segítségével légörvények keltését illusztrálta. Mucsi István és Sáfrány Barnabás PET-palackos kísérleteket mutatott be: lávalámpa, rizses palack, varázs palack és egy örvényeket rejtő palack sorakozott előtte.
    Nyári Gergely és Őze László lufi pengetésre és szívószál duda készítésre tanítottak.
  • A Magyarországi múltja, jövője, a szabályok és természetesen a játék iránt érdeklődőket várta Tábori Levente tanár úr és diákjai:  Szarvas Lili és Kupeczki Kornél a 10.a osztályból.
  • Humanoid robot „gazdái” ezen az estén Kardos Réka és Keller Kitti 6.f osztályos tanulók voltak, akik nem csak kész koreográfiákat mutattak be, hanem új mozgássorokat is tanítottak a mobil eszközről vezérelhető  Ubtech Alpha Pro humanoid robotnak. Giliczéné László Kókai Mária tanárnő és Gilicze Tamás tanár úr segítette a lányok felkészülését.
  • Kagylóboncolás is történt a laboratóriumban Törökné Török Ildikó tanárnővel.
    A résztvevők megismerkedtek a kagylók külső és belső testfelépítésével, a fénymikroszkóp használatával, mikroszkopikus metszeteket készítettek, digitális mérleggel mértek tömeget.
    A nagyobbak láthatták a digitális mikroszkóp működését , digitális képet készthettek a mikroszkópban látottakról. A legkisebbek vegyszer nélkül dolgozhattak, közben kipróbálták a digitális táblára rajzolást is. A laboratóriumi gyakorlaton Kovácsné Esztergálos Rita laboráns segített.
  • Kávészünet címmel tartott előadást Gilicze Tamás tanár úr, ahol egy nagyon is hétköznapi példán keresztül érthették meg az előadáson ülők a számítógépes mérési adatgyűjtés módszerét és a hőmérő szenzor alkalmazásának előnyeit. A termikus kölcsönhatáson kívül a párolgás során végbemenő gyors hőmérsékletváltozás is  tetten érhető a szenzorok segítségével.
  • Tábori Leventéné tanárnővel a zebrapletyka, az élesztőgomba, a kárász és a kíváncsi kísérletező légzésének vizsgálatára is sor kerül. A laboratóriumi gyakorlat során a zebrapletyka gázcserenyílásának vizsgálták mikroszkóp alatt, megfigyelték az élesztőgombák légzését, a kárász gázcseréjét hideg és meleg vízben. A tapasztalatszerzés a légzési térfogat spirométer segítségével történő mérésével zárult, azaz minden résztvevő megtudhatta, hogy mennyi levegőt lehet az emberi tüdőben tárolni. A laboratóriumi gyakorlaton Palatinus Ákos laboráns, Szlovák Réka, Zahorecz Petra 12.a és Balogh Bianka 9.a osztályos diákok segítették a részvevőket.
  • Lego robotok a versenypályán
    A 2-3 évvel ezelőtti robotversenyeken sikeres LegoKockák csapat ma már szeniornak számító 10.f osztályos tagjai: Barta Ádám, Kiss Ádám Kiss Máté, kiegészülve Veszprémi Csongorral bemutatót tartottak a robotika iránt érdeklődőknek, Gilicze Tamás tanár úrral együtt segítették a robotok kipróbálását.
  • Robotkar: az Arduino által vezérelt, programozható robotkart bemutatta Varga Bence 9.f  osztályos tanuló. A szervomotorokkal működő, a tér 3 irányába mozdulni képes kar működése hasonló, mint ahogyan az iparban használatos palettázó robotok vagy az autógyárak szerelősorain szolgálatot teljesítő robotkarok működnek.
  • Robotméhecskék, Bee-Bot és Blue-Bot tesztelésére a helyszíni segítők rövid iránymutatás után már önállóan is vállalkoztak a részvevők.
  • A Ruhatárban szolgálatot teljesítő 9.a osztályos fiúk, Koncz Máté, Molnár Ádám És Kása Dániel az érdeklődők zavartalan időtöltéséhez és a regisztrációhoz járultak  hozzá, iskolánk munkatársa Német Katalin portás este 10-ig segítette a rendezvényt.
  • Szervezőmunkával  és az országos tudománykommunikációs rendezvény kapcsolattartói feladatainak ellátásával Giliczéné László Kókai Mária laboratóriumvezető foglalatoskodott.
    A rendezvény fotósai Zahorecz Petra (12.A), Szlovák Réka (12.A) Szemerédi Jázmin (10.A), Gilicze Tamás tanár úr  és Palatinus Ákos laboránsunk voltak.

Legkitartóbb vendégeinket látványos „tűzijátékkal” búcsúztatta Tábori Levente tanár úr. 
Valamennyien sok természettudományos élménnyel gazdagodtunk ezen a napon, a fotók megörökítettek néhány pillanatot, köszönet minden megvalósítónak!