„Pálinkafőzés” a diáklaboratóriumban

Ősszel a szüreti időszakban diákjaink „pálinkát” főztek fizika órán a laboratóriumban Törökné Török Ildikó tanárnő vezetésével. Néhány csoport a tanárnő által kidolgozott tananyagot követve megismerkedhetett a pálinkafőzés folyamatával, azaz a desztillálás, a lepárlás, az előpárlat stb. fogalmával. A diákok szőlőből készíttek cukros levet, majd az erjedés szakaszát kihagyva előpárlatot készítettek, amely során megérthették a lepárlás fizikáját és kémiáját. A tanóra során megemlékeztek a 125 éve született Szent-Györgyi Albertről, aki az egyetlen magyar Nobel-díjas orvos, aki Magyarországon való kutatásaiért kapta az elismerést. Az ő alábbi gondolata valósult meg e tanórák során:

„Az iskola arra való, hogy az ember megtanuljon tanulni, hogy felébredjen tudásvágya, megismerje a jól végzett munka örömét, megízlelje az alkotás izgalmát, megtanulja szeretni, amit csinál, és megtalálja azt a munkát, amit szeretni fog.”